Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Олександр Корнієнко: “У лютому Україна зможе вакцинуватись від COVID-19”

Народні депутати прийняли законопроект, який відкриває вільний шлях до боротьби з пандемією.

Вакцини від COVID-19 хочуть використовувати в так званому екстреному режимі.

Україна матиме можливість використовувати вакцини в екстреному режимі та якнайшвидше, ймовірніше за все,вакцинація населення від COVID-19 розпочнеться вже у лютому. Про це повідомив голова партії “Слуга Народу” Олександр Корнієнко. Верховна Рада ухвалила відповідний законопроєкт № 4613 за основу.

Документ передбачає прискорену держреєстрацію вакцини за умови, що дозвіл на її екстрене застосування надали компетентні органи США, Великобританії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Китаю, Індії або Євросоюзу - принаймні однієї з цих країн.

"Цей документ відкриває можливість використовувати вакцини від COVID-19 в екстреному режимі. Всі вакцини у світі не пройшли третю стадію випробувань, на це потрібен ще рік. Саме тому вони використовують їх в екстреному режимі. В українському законодавстві немає такого положення. Якщо беремо будь-яку вакцину, то ми не можемо її використовувати, бо немає правових підстав", – пояснив голова партії "Слуга Народу" Олександр Корнієнко.

Відтепер вакцини зможуть реєструвати в прискореному режимі, але за певних умов. Зокрема:

  • Якщо будуть наявні дані про успішне проведення доклінічних випробувань; клінічні дослідження проводилися з дозволу відповідних компетентних органів США, Великої Британії, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Китаю, Ізраїлю, Індії або Європейського Союзу, або лікарський засіб має перекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров’я;
  • Якщо точно відома потенційна користь лікарського засобу;
  • Якщо не існує адекватної, схваленої та доступної альтернативи.

Депутатка  Харківської міської ради, голова фракції “Слуга Народу” Вікторія Алєксєйчук переконана – даний законопроект відкриває вільний шлях до боротьби з пандемією, а отже вже скоро в країні розпочнеться повноцінна процедура вакцинування від COVID-19.

“За даними МОЗ, Україна гарантовано отримає через глобальний механізм Ковакс вісім мільйонів доз вакцини проти Ковіду, зараз тривають переговори про збільшення цього об’єму до 16 мільйонів доз. Вже підписано контракт на купівлю 1,9 мільйонів доз китайської вакцини проти ковіду – від виробника, який має значний досвід і щорічно реалізовує сотні мільйонів доз вакцини” – пояснила Вікторія Алєксєйчук.

Алексейчук


Нагадаємо, надійність будь-якої вакцини має бути підтверджена ВООЗ. Для затвердження вакцини більшістю медичних регуляторів світу, в тому числі і Всесвітньою організацією охорони здоров'я, її ефективність повинна становити більше 50%. При цьому Україна виставила вищий поріг ефективності – не менше 70%.

Якщо китайська вакцина буде надійною менш ніж на 70%, Україна зможе повернути кошти, сплачені за цю вакцину – переконують у МОЗ. 

Депутат Харківської обласної ради від партії “Слуга Народу”, член комісії з питань охорони здоров’я Сергій Григоров запевняє – обов’язкове тестування медичних працівників в Україні на факт наявності вірусу вже почалося. А це – одна з активних фаз підготовки до вакцинації. 

“Першими медичну допомогу в плані вакцинації  мають отримати ті, хто стоїть на передовій хвороби – це лікарі та медичні працівники в повному обсязі. Разом з ними, не відступаючи ні на крок, вакцину мають отримати люди літнього віку. Далі – ті, хто підтримує життєздатність нашої країни – вчителі, військовослужбовці, працівники правоохоронних органів. Я думаю, до літа вакцинуватись встигне переважна більшість українців ” – зазначає Сергій Григоров.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.