Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Охорона проти народу. Від кого "Антирейдер" оберігає парки Харкова?

Фото: Солідарна молодь Харкова
За останні півроку в саду Шевченка перехожих били мінімум тричі.

Конфлікт між охоронцями, які патрулюють парки, і постраждалими від їх рук городянами набирає обертів. Харків'яни вимагають у міськради не продовжувати контракт з фірмою "Антирейдер".

Місце відпочинку або небезпечна зона, де завжди є ризик бути побитим? За останні півроку в саду Шевченка і його околицях постраждали як мінімум троє людей. Як стверджують самі потерпілі — від рук охоронців. В агентстві "Антирейдер ГО "Ветеран" запевняють, що нікого не б'ють і цілком законно виграють тендери на охорону зелених зон міста.

Тягли з фонтану

Заступник директора охоронної фірми Олег Черкашин показує журналістам відео. На екрані — сад Шевченка, занесений снігом басейн фонтану. Сходами вниз спускається молодий чоловік. У наступному епізоді він вже говорить по телефону:

"На мене напали в парку Шевченка, вони били мене кулаками. Я зараз в заручниках у них в будинку, вони мене не відпускають. Вони не показують посвідчення, хочуть, щоб я їм дав хабар", — кричить у трубку молодий чоловік. Пізніше він спростовує слова про хабарі.

На відео — 23-річний харків'янин Борис Фурсов. Він зараз живе в Ізраїлі, але на Новий рік приїхав відвідати родичів. 29 грудня ізраїльський гість вийшов прогулятися в сад Шевченка і справді спустився на дно басейну. Потім до нього підійшли охоронці і зажадали показати паспорт. Він відмовився, його схопили за руки і потягли до приміщення поста охорони. Телефонував до поліції він вже звідти.

черкашин
Олег Черкашин демонструє, як Борис Фурсов ходить по дну фонтана. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Як розповів згодом Борис Фурсов, він готовий був заплатити штраф за порушення, якщо його призначив би суд. Але мав повне право не показувати документи охороні — вимагати їх може тільки поліція.

"Даний інцидент — постановочна провокація зацікавлених людей. Він стверджував, що це яма, він хотів її зняти. У нього в руках немає фотоапарата або камери. Я вважаю заяву товариша Фурсова про те, що він хотів щось сфотографувати, безпідставною. Це постановочна провокація, яка була не дуже успішною. Не дотягнув актор до "Оскара", — прокоментував інцидент Черкашин.

Костянтин Депутат працює в "Антирейдері", він — старший зміни. У день, коли Борис Фурсов спустився на дно фонтану, Костянтин саме чергував. Спочатку він заперечує, що разом з підлеглими застосовував силу по відношенню до Бориса. Потім — визнає.

"Його не тягли, а попросили пройти до приміщення охорони і викликали співробітників поліції. А те, що сам громадянин Фурсов пручався, то можна сказати, що тягли. Його ніхто не хапав, його просто тримали під руки. Співробітники охорони завжди підходять до людей, лояльно з ними спілкуються. Якщо є опір співробітникам охорони, щоб уникнути будь-якої ситуації ми можемо затримати до приїзду співробітників поліції", — розповів Костянтин на запитання кореспондента KHARKIV Today про те, як було насправді.

фурсов
Борис Фурсов написав заяву до поліції. Фото: Cуспільне

Перед тим, як полетіти до Ізраїля, Борис написав заяву до поліції. Там почали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 125 (умисне тілесне ушкодження). Студенти вийшли на мітинг з вимогою до міськради розірвати контракт з охоронною фірмою.

І побої, і заяви до поліції, і мітинги обурених городян — вже не перші в історії компанії "Антирейдер ГО "Ветеран".

Від бандитських розборок до охорони

Охоронна фірма виникла восени 2016 року на базі "Товариства ветеранів АТО". Її співзасновник Олег Черкашин свого часу брав участь в антитерористичній операції в складі батальйону "Донбас" під позивним "Іспанець".

"Антирейдер ГО "Ветеран" почав свою історію з супроводу вантажів. Не минуло й півроку з моменту створення організації, як її члени стали героями кримінальної хроніки. Вночі, 17 лютого 2017 року, два збройні угруповання зійшлись на "стрілку". Далеко ховатися не стали — зустрілися посеред густонаселеного мікрорайону на Олексіївці, в дитячому садку. На розборці з перестрілкою був поранений боєць "Східного корпусу" Ігор Пушкарьов.

Тоді поліцейські затримали дев'ятьох бійців, їх командири — Олег Черкашин і Олег Ширяєв — до дільниці не потрапили. Поліцейське начальство тиждень намагалося зам'яти перестрілку, в решті решт, начальник слідчого управління розповів, що у справі проходить 70 учасників, але вже через два місяці про перестрілку всі забули.

До осені 2019 року Черкашин і його охоронне агентство працювали на Олександра Фельдмана. Їх називали "зеленими чоловічками Барабашово", коли стався конфлікт і "Іспанець" записав відеозвернення на захист підприємців. Це було в травні. А вже в жовтні Черкашин став працювати на Кернеса. За інформацією KHARKIV Today, мер Харкова вирішив послабити позиції давнього супротивника Фельдмана і домовився з Черкашиним.

Другий раз бійці "Антирейдера" вже були на боці міськради — під час разборок на ринку "Барабашово". 27 лютого 2020 року ці фірми брали участь в бійці на ринку і спробували підпалити арку біля входу. Тоді самому Кернесу довелося їхати на місце конфлікту і говорити з підприємцями, які зуміли дати відсіч озброєним бійцям.

В дільниці затримані стверджували, що захищали комунальну техніку. На той момент "антирейдери" вже перебували у стосунках з "Харківзеленбудом", який восени 2019 року підрядив бійців охороняти сад Шевченка, Саржин яр і сквер "Стрілка".

"Щоб укласти договір з ТОВ" Антирейдер ГО "Ветеран", комунальне підприємство "Харківзеленбуд" відхилило 7 дешевших пропозицій, зокрема і охоронну компанію "Кратос". Найвигідніші пропозиції були вдвічі дешевше ціни "Антирейдера", — розповіли експерти "Харківського антикорупційного центру".

В охоронній фірмі запевняють, що виграли тендер на законних підставах, тому що запропонували унікальні послуги.

"Були певні вимоги до цього тендеру. Не кожне охоронне агентство може надати послугу патрулювання", — говорить Олег Черкашин.

Наступного разу на тендері у них був тільки один суперник — ФОП Файденко. Його пропозицію навіть не розглядали, тому що претендент не подав одну сторінку копії паспорта керівника. Цього року тендер ще не проводили, але скандальне агентство все ще охороняє порядок.

Не за законом, а за "мораллю"

Свої методи роботи співробітники "Антирейдера" перенесли з тих часів, коли вони брали участь в перестрілках в дитсадку або билися з іншими охоронцями на "Барабашово". Сам керівник фірми Олег Черкашин визнає, що діє не за законом.

"Багато хто кричить про те, що повинен діяти виключно закон. Але моя суб'єктивна думка — є ще правила моралі. Коли ми прийшли в сад, його бичем були закладники. Це було їх улюблене місце. Я поступив з ними згідно моралі, дав команду: вони повинні були зжерти те, що намагаються там закласти", — говорить Черкашин.

Подібної "моралі" вдосталь дісталося не тільки наркокур'єрам, але і простим перехожим. 17 червня 2020 року охоронці побили чоловіка, який нібито бігав парапетом фонтану. Олег Черкашин запевняє, що теж бився і зламав охоронцеві ніс. Обидва вони проходять підозрюваними у справі про нанесення легких тілесних ушкоджень.

У вересні минулого року в парку постраждали двоє студентів. Чоловік в чорній футболці напав на них в туалеті. Діана Бриль отримала легкі тілесні ушкодження, її друг Сергій Шигіда постраждав більше. У нього були зламані три хребця, досі студент ходить на фізіопроцедури. Спочатку в "Антирейдері" стверджували, що студентів ніхто не бив, зараз говорять: били, але не охоронці, а хтось невідомий в чорній футболці.

"Я вважаю — це моє оціночне судження — що охорона їх знає, інакше їх би там не було. Чи були вони в штаті — мені невідомо. Проблема в тому, що охорона повинна затримувати тих людей, яких б'ють, а не тих, яких побили", — розповів KHARKIV Today адвокат потерпілих Володимир Рисенко.

Справа перебуває на стадії досудового розслідування. За словами правозахисника, воно може тривати як місяці, так і роки. Водночас охоронне агентство "Антирейдер ГО "Ветеран", як і раніше, охороняє парки, замінюючи там собою поліцію, а своєю мораллю — закон України.

Ще в 2017 році після того, як "антирейдери" влаштували перестрілку в дитячому садку, міністр МВС Арсен Аваков заявив:

"МВС не буде терпіти на вулицях жодного альтернативного підрозділу, який присвоює собі право регулювати порядок за допомогою зброї, саморобної шеврони або камуфляжу".

Чотири роки минуло відтоді. МВС терпить. У міськраді інцидент з побиттям прокоментували тільки раз, ще в червні 2020 року.

"Як ставилися до відвідувачів в саду Шевченка — це неправильно. У корені неправильно", — сказав тоді Геннадій Кернес.

Коментар з приводу останнього інциденту нам отримати не вдалося.

Автор: Олена Павленко
 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.