Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Наш святий обов'язок": проспекту Григоренка ще раз повернули ім'я Жукова

Фото: KHARKIV Today
Суд двічі скасовував рішення про перейменування проспекту Григоренка в Жукова, однак міськрада знову проголосувала "за".

Частина депутатів Харківської міськради виступила проти повернення проспекту Григоренка імені Жукова, оскільки це розколює харків'ян і заборонено законодавством.

24 лютого на третій сесії Харківської міської ради VIII скликання прийняли рішення про перейменування проспекту Григоренка в маршала Жукова. "За" проголосували 57 депутатів. Проти виступили 16, шість депутатів утрималися.

Депутат від партії "Блок Світличної "Разом" Дмитро Булах нагадав, що суд двічі визнавав незаконним рішення Харківської міськради про перейменування проспекту Григоренка в маршала Жукова і відміняв його.

"У нас великі проблеми в місті з побутовою інфраструктурою, Павлове Поле регулярно без опалення. Що ми робимо? Правильно! Ми перейменовуємо в Жукова. У нас трамваї вилітають, збивають два дерева, страждають люди. Що ми робимо? Перейменовуємо в Жукова. Я вважаю, ініціюють такі рішення саме тому, що вирішити питання нагальні, життєзабезпечення міста, вони не можуть. Тому вони продають своєму електорату питання перейменування в Жукова, яке знову буде скасоване, втретє. Хочу звернутися до тих, хто ініціює ці питання. Друзі, якщо вас турбує Жуков, то ви його не чешіть, будь ласка", сказав Булах.

Секретар Харківської міськради Ігор Терехов погодився з тим, що трамваї часто потрапляють в ДТП, але пообіцяв, що проблему вирішать. Повернути проспекту ім'я маршала Жукова назвав святим обов'язком.

"Сьогодні працюємо над створенням маршрутів нових, тролейбуси закуповуємо нові. Але той народ, який не пам'ятає минулого, не має майбутнього. Наш з вами святий обов'язок перед людиною, яка здобула перемогу над нацизмом. Ми зараз сидимо в цій залі завдяки тому, що народ України під керівництвом Жукова здобув перемогу. Тому давайте все інсинуації з цього приводу взагалі апріорі припинимо", — зазначив Терехов.

Булаха підтримала депутат від "Європейської солідарності" Ірина Гончарова. Вона вважає, що питання перейменування проспекту розділяє мешканців Харкова, його ставлять невипадково перед виборами.

"Всі ці псевдоперейменування тільки розпалюють харків'ян. Зрозуміло, що це пов'язано з тим, що наближаються вибори. Ми не можемо перетворювати наше місто в якийсь окремий острів, коли вся Україна виконує закон про декомунізацію, а Харків не виконує. Жуков потрапляє під закон про декомунізацію", — пояснила Гончарова і попросила подумати, перш ніж приймати рішення.

"Значить будемо приймати по десять рішень", — підкреслив Терехов.

Як писав KHARKIV Today, на початку сесії Харківської міськради 24 лютого депутати від "Європейської солідарності" зажадали виключити з порядку денного питання про перейменування проспекту Григоренка. Однак рішення не прийняли.

Нагадаємо, 11 лютого Верховний Суд відхилив скаргу Харківської міськради в справі про перше перейменування проспекту Петра Григоренка у проспект маршала Жукова в Харкові. 15 лютого Другий апеляційний адміністративний суд не задовольнив апеляційну скаргу Харківської міськради у справі про перейменування проспекту Григоренка в проспект Жукова.

У червні 2020 року Харківський окружний адміністративний суд визнав противоправним і недісним рішення Харківської міськради про перейменування проспекту Григоренка в маршала Жукова.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.