Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Нартов — Кучеру: директор інфекційної лікарні відповів на всі звинувачення голови ХОДА

Нартов
Другий день тривають заочні звинувачення директора єдиної лікарні, яка приймає хворих коронавірусом в області, і голови Харківської облдержадміністрації.

Карантин ще не закінчено, щодня в Харківську обласну лікарню надходять кілька десятків людей з пневмоніями і підозрами на коронавірус. Другий день тривають взаємообвинувачення по лінії голови облдержадміністрації — директору інфекційної лікарні. З новими даними, цифрами. Зараз м'яч на стороні Нартова.

Вчора голова Харківської ОДА Олексій Кучер звинуватив керівництво обласної клінічної інфекційної лікарні та департаменту охорони здоров'я. Близько півгодини він розповідав про поганий менеджмент в лікарні, нераціональне використання грошей, напружені відносини. За його словами, гроші на ліки в лікарні були —  від 1 до 1,5 мільйона гривень, однак з якоїсь причини їх не використали на закупівлю ліків.

Свою версію того, що відбувається розповів директор інфекційної лікарні Павло Нартов, який захворів коронавірусом і зараз проходить курс лікування в своїй лікарні.

Про ліки

Директор лікарні не заперечує, що на рахунках є гроші, але вони повинні піти не тільки на ліки. Але суми, яку назвав Кучер, немає і не може бути: це річний бюджет лікарні, який потрібно ділити на 12 місяців.

"Гроші, найімовірніше, на рахунках у нас є і ми зараз готуємо доповідну записку з приводу того, як ці гроші витратяться. Ці гроші до нас зайшли, так, там і на лікарські засоби, але також серед цих грошей ми повинні деяку частину виділити на наші господарські потреби. Тобто, заплатити за електроенергію, за тепло. А з приводу конкретних грошей по пакету COVID-19, до нас 8 травня зайшли 826 тисяч гривень, які в той же день ми почали оприлюднювати і по пакету COVID-19 закупили відразу три антибактеріальних препарати. Всі інші лікарські засоби, які ми планували закупити — зараз в процесі переговорів, тобто всі гроші ми, скажімо, освоюємо. Немає такого, що у нас є гроші на рахунках, а ми їх нікуди не витрачуємо. Який керівник може це собі допустити в такій ситуації", — повідомив Павло Нартов.

Він пояснив, чому родичам хворих доводиться самим купувати препарати.

"Наші хворі лікуються безкоштовно по тих затверджених протоколах, які є в МОЗ. Ну, звичайно, перелік лікарських препаратів ... великий. І хворі, коли до нас надходять з фоновою патологією, тобто, це люди старше 70 років, їм потрібні інші — не тільки, наприклад, антибіотики і розчини, якими, в першу чергу, ми повинні забезпечити хворих. Ми лікуємо безкоштовно тим, що у нас є. Нам зайшли препарати "Плаквеніл" і "Алов". Ну, а супутня патологія, у нас вона ніде не прописана, доводиться їм купувати ці лікарські препарати", — уточнив директор інфекційної лікарні.

ПРО КАДРИ

Директор лікарні не заперечує, що на рахунках є гроші, але вони повинні піти не тільки на ліки. Але суми, які назвав Кучер, немає і не може бути: це річний бюджет лікарні, який потрібно ділити на 12 місяців.

"Гроші, найімовірніше, на рахунках у нас є і ми зараз готуємо доповідну записку з приводу того, як ці гроші витратяться. Ці гроші до нас зайшли, так, там і на лікарські засоби, але також серед цих грошей ми повинні деяку частину виділити на наші господарські потреби. тобто, заплатити за електроенергію, за тепло. А з приводу конкретних грошей по пакету COVID-19, до нас 8 травня зайшли 826 тисяч гривень, які в той же день ми почали оприлюднювати і по пакету COVID-19 закупили відразу три антибактеріальних препарати. Всі інші лікарські засоби, які ми планували закупити — зараз в процесі переговорів, тобто всі гроші ми, скажімо, освоюємо. Немає такого, що у нас є гроші на рахунках, а ми їх нікуди не витрачаємо. Який керівник може це собі допустити в такій ситуаці ", — повідомив Павло Нартов.

Він пояснив, чому родичам хворих доводиться самим купувати препарати.

"Наші хворі лікуються безкоштовно по тих затверджених протоколах, які є в МОЗ. Ну, звичайно, перелік лікарських препаратів ... великий. І хворі, коли до нас надходять з фоновою патологією, тобто, це люди старше 70 років, їм потрібні інші — не тільки, наприклад, антибіотики і розчини, якими, в першу чергу, ми повинні забезпечити хворих. Ми лікуємо безкоштовно тим, що у нас є. Нам зайшли препарати "Плаквеніл" і "Алов". Ну, а супутня патологія, у нас вона ніде не прописана, доводиться їм купувати ці лікарські препарати", — уточнив директор інфекційної лікарні. Лікарню обіцяли розвантажити, але не зробили цього, вчора надходили нові пацієнти — понад 20 осіб з підозрою на коронавірус. З самого початку епідемії Нартов просив не залишати в лікарні людей з підозрою, а госпіталізувати тільки тих, у кого тест дав позитивний результат. Тоді такого навантаження на лікарів не було б. Весь цей час медперсонал працює за трьох.

"У нас навантаження на лікарів, і молодший, і середній персонал потрійний. Багато захворіли. Наприклад, на сьогодні у нас працюють 18 лікарів. Уявляєте, який великий стаціонар — 18 лікарів працюють, 64 медсестри працюють і молодший персонал 63 людини. А по штату — скільки нам потрібно, наприклад: медсестер у нас 103 людини, а зараз працюють 64. Це пов'язано із захворюваннями, вони у відпустці там, в зв'язку з віком теж, за свій рахунок. Зараз колосальний дефіцит з кадрами", — пояснив Павло Нартов. Незважаючи на це лікарня працює в штатному режимі.  Інші медичні установи не беруть хворих з коронавірусною інфекцією по Харкову, тільки тих, які госпіталізуються до нас, і ми виключаємо діагноз, після двох ПЛР-тестів. Лікарня працює в штатному режимі, тому що інших немає у нас варіантів працювати. А хто, крім нас, зараз буде госпіталізув. По-хорошому, звичайно, потрібно було на кілька днів хоча б не госпіталізувати. Щоб ми розібралися зі своєю ситуацією з кадрами, потім з хворими, відсортували їх, правильно обстежили і потім вже могли б хворих, але не з підозрою, з короновірусом ", — розповів директор лікарні.

ПРО СОРТУВАННЯ ХВОРИХ

Павло Нартов згоден з тим, что отримали "зверху".

"У заклад госпіталізуються хворі не тільки з підозрою на коронавірусну інфекцію, але і з підтвердженим діагнозом. Але кількість підозр з кожним днем ​​збільшується, в інші стаціонари чомусь ці хворі не госпіталізуються, а тільки до нас. І коли вони до нас госпіталізуються, ми не можемо цих хворих ізолювати, бо у нас немає такої кількості палат, де б перебував один або двоє, у нас всього лише палати, якщо брати по всій лікарні — всього 80. І тому, звичайно ж, хворі перебувають по кілька людей у палаті, інфекція може поширюватися далі. Я з цим не був згоден і на усні накази з департаменту, щоб ми сортували хворих у себе — я відмовлявся. Коли вже було письмове розпорядження, ми, звичайно брали цих хворих, але звичайно ж, говорив про те, що цього не можна робити, — додав директор лікарні. — Ми повинні брати тільки хворих з підтвердженим діагнозом. У нас повинні бути тільки коронавірусні інфекції, інших хворих у нас не повинно бути взагалі. Був наказ департаменту, що після одного ПЛР-дослідження повинні цих хворих відправляти в інші лікувальні установи. І, звичайно ж, вони в тих лікувальних установах заражали інших хворих.

Про конфлікті з чиновниками

Павло Нартов розповів і про конфлікт з керівництвом департаменту охорони здоров'я, який віддавав "неадекватні" накази.

"Ті накази, які призначалися, я їх не виконував на якомусь етапі, тому що вони були, якщо аналізувати здоровим глуздом, — неадекватні. Я звертався і в квітні, і в кінці березня звертався. Відповіді взагалі немає, ніхто не хоче чути тільки я повинен виконувати накази, які від департаменту. До Кучера я не можу звертатися безпосередньо, я звертаюся спочатку в департамент, потім до Кучера. Я звертався до департаменту в першу чергу, але інформацію адміністрація теж знала про цю плачевну ситуацію, яка в нашій лікарні відбувається , — підкреслив він.

Чому Кучер вчора вирішив критикувати Нартова як менеджера, директор інфекційної лікарні не розуміє. Каже, з губернатором не було конфлікту.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.