Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

На Зміївській ТЕС включили додаткові блоки на резервному паливі

В "Укренерго" заявили про "критичну ситуацію" з запасами вугілля на складах теплових електростанцій.

Рятувати ситуацію поки вдається додатковими блоками, які працюють на газу. Вони працюють на шести теплових електростанціях, одна з них — в Харківській області. Віялових відключень планують уникнути.

На трьох теплових електростанціях включили в роботу додатково шість блоків на резервному паливі (газ). Це — Вуглегірська ТЕС (Донецька область), Зміївська (Харківська область) і Трипільська (Київська область). Про це повідомили в національній енергетичній компанії "Укренерго".

"Склалася критична ситуація з запасами вугілля на складах ТЕС. Станом на 18 січня запаси вугілля на ТЕС з початку листопада 2020 року зменшилися в 5,2 раза (до 487,5 тисячі тонн). З них газового вугілля — в 7,5 раза (до 283,6 тисячі тонн), антрацитового — на 44,4% (до 203,9 тисячі тонн)", — пояснили в "Укренерго".

Незважаючи на брак вугілля, споживачів відключати не стали, зокрема не було і аварійного відключення промислових підприємств.

Як відзначили в "Укренерго", з похолоданням в Україні збільшилося споживання енергії. Всі блоки теплоелектростанцій з 11 по 17 січня працювали на вугіллі. Однак на складах залишилося мало вугілля, державних шахт не вистачає, тому включили додаткові блоки на газу.

"У зв'язку зі зниженням температури повітря і зростанням споживання електроенергії, для забезпечення стабільності енергосистеми єдиним рішенням стало включення в роботу додаткових енергоблоків з використанням природного газу", — пояснили в компанії.

У "Центренерго" пов'язують брак вугілля з тим, що її теплоелектростанції працювали в листопаді і грудні 2020 року з максимальним навантаженням, тоді як значна частина інших теплових і атомних енергоблоків простоювали через ремонтні роботи. Компанія витратила додатково 128 тисяч тонн вугілля в листопаді і 233 тисячі тонн в грудні. Водночас постачальник вугільної продукції "ДТЕК" зупинив відвантаження вугілля "Центренерго", незважаючи на передоплату в 106 мільйонів гривень.

"До того ж, користуючись критичною ситуацією з запасами палива, 13 січня 2021 року постачальник відправив на адресу "Центренерго" попередження про підняття ціни на вугілля з 1650 гривень за тонну до 2100 гривень за тонну", — пояснили в "Центренерго".

14 енергоблоків в Україні досі аварійно зупинені, їх ремонтують. Водночас включення додаткових енергоблоків на резервному паливі допомогло уникнути віялових відключень споживачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Котельня пішла на карантин. У Харкові замерзають центральні райони

Шість блоків на газу, які додатково включили, сумарно дають об'єднаній енергетичній системі України 700 мегават-годин вдень і 400 мегават-годин вночі.

Нагадаємо, Зміївська теплова електрична станція розташована біля селища Слобожанське (Харківська область, в 55 кілометрах від Харкова). Вона забезпечує електроенергією три області —Харківську, Полтавську і Сумську. Входить до п'ятірки найпотужніших українських ТЕС. Основний вид діяльності Зміївської ТЕС — виробництво електричної енергії, також централізоване теплопостачання, водопостачання та водовідведення селища Слобожанське.

Відзначимо, після заяви "Укренерго" про критичну нестачу запасів вугілля на теплових електростанціях Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, пообіцяла перевірити п'ять енергетичних компаній — АТ "ДТЕК Дніпроенерго", ВАТ "Донбасенерго", АТ "ДТЕК Західенерго", ВАТ "Центренерго" і ТОВ "ДТЕК Східенерго".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.