Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

На місцевих виборах дозволили голосувати виборцям без прописки

Фото: KHARKIV Today / Сергей Козлов
Выборы. Фото: KHARKIV Today / Сергей Козлов
В Україні налічується понад мільйон жителів без прописки. Тепер вони зможуть голосувати.

В Україні налічується понад мільйон жителів без прописки. Тепер вони зможуть голосувати.

Центральна виборча комісія винесла постанову, якою затвердила порядок визначення адреси виборця без зареєстрованого місця проживання. Тож, голосувати зможуть люди без прописки.

"Чимала кількість громадян України (понад 1 мільйон осіб) не мала можливості реалізувати своє право голосу. Йдеться про виборців, які не мають зареєстрованого місця проживання. До цієї категорії виборців відносяться і особи, яким на момент голосування тільки виповнилося 18 років, а значить вони отримали право голосу, але з певних причин не мали можливості зареєструватися за місцем проживання", — відзначили в Центральній виборчій комісії.

Постанова набуде чинності з 1 липня 2020 року. Сам порядок був затверджений раніше, 18 травня. Він також передбачає надання права голосування на місцевих виборах внутрішньо переміщеним особам, трудовим мігрантам і іншим виборцям, які з певних причин змушені проживати не за місцем своєї реєстрації.

"Орган ведення Державного реєстру виборців може визначити виборчу адресу виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, за місцем його фактичного проживання", — сказано в повідомленні ЦВК.

Виборцю потрібно для цього звернутися до такого органу за місцем свого фактичного проживання і подати дві заяви в електронному або паперовому вигляді — про включення до Реєстру, якщо йому виповнилося 18 років і його дані не внесли до Реєстру, або про зміну виборчої адреси, якщо дані в реєстрі є, але він вибув із зареєстрованого місця проживання.

Заяви можна подавати в міжвиборчий період і перші п'ять днів виборчого процесу.

Як писав KHARKIV Today,  в уряді не виключають, що через коронавірус можуть перенести місцеві вибори.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.