Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

На господаря левеняти з харківського торгового центру не змогли скласти протокол

 Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
До "Контактного зоопарку", де живе лев, який у вихідні став зіркою соцмереж, викликали поліцію.


Власник контактного зоопарку не вийшов до копів.

9 лютого у "контактному зоопарку", розташованому в торгово-розважальному центрі Sun Mall на Одеській, була ексдепутатка Харківської міськради Наталія Коваленко. Місяць тому вона вже приходила сюди, тоді співробітники запевняли, що левеня, яке живе в тісному вольєрі, скоро звідти заберуть. Досі цього не відбулося.

"Коли ми побачили, що левеня почали по супермаркету тягати, то поїхали повторно в це місце. У січні нам сказали, що левеня там тимчасово, що його заберуть. Сьогодні ми переконалися в тому, що абсолютно нічого не змінилося. Тварин тримають в тих же умовах", — розповіла KHARKIV Today Наталія Коваленко.

Цього разу вона приїхала до "контактного зоопарку" з рулеткою, щоб виміряти розміри вольєрів. З'ясувалося, що площа вольєра, де живе левеня, становить не більше 4,5 квадратних метра. Хоча за нормами лева повинні утримувати у вольєрі, площа якого — мінімум 200 квадратних метрів, а висота — не менш чотирьох метрів. Єнота тримають на площі 0,7 квадратних метра, хоча він повинен знаходитися у вольєрі площею 6 квадратних метрів і висотою 2,5 метра.

"Крім того, що мало місця, у тварин немає укриття, повинен бути постійний доступ до води. Нам не надали журнал обліку тварин, за правилами, він обов'язково повинен бути, немає ветеринарних паспортів і ніяких правовстановлюючих документів, які б підтверджували те, що тварини придбані на законних підставах", — повідомила ексдепутатка Харківської міськради.

Лев из "Трогательного зоопарка". Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Лев з "Контактного зоопарку". Фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today

На місце вона викликала поліцейських, щоб ті склали адмінпротокол за порушення правил утримання диких тварин (ч.3 ст. 88-1 КУпАП). Також в "контактному зоопарку" немає куточка споживача і ніякої інформації про суб'єкт підприємницької діяльності, свідоцтва про реєстрацію, це порушення правил торгівлі (ч. 1 ст.155 КУпАП).

"Нам не надали жодних документів на тварин. Сказали, що вони існують, але їх зараз не покажуть. Власник тварин не приїхав, надіслав міцних молодих людей, які представилися з журналістами. Поліція послалася нібито на те, що у неї немає повноважень на складання даних протоколів, хоча я їм чітко вказала на норми, які порушені. Вони не склали протоколи, тому що вони складаються тільки на фізичну особу. Оскільки власник не з'явився, то нібито нема на кого складати адмінпротокол. Є законодавча лазівка ​​для таких порушників, що якщо їх немає на місці, то важко притягнути до відповідальності. Ми написали заяву до поліції, пояснення, її прийняли, вона піде до дільничного, який буде далі займатися", — пояснила ексдепутатка Харківської міськради.

Наталія Коваленко додала, що в кінці тижня зв'яжеться з райвідділом, щоб далі займатися цим питанням. Вона хоче, щоб "контактний зоопарк" перевірила екоінспекція, але потрібно чітко розуміти, хто орендар приміщення.

"Цієї інформації немає в куточку споживача, оскільки він відсутній. Разом з поліцією ходили до адміністрації ТРЦ, там не надали інформацію", — додала вона.

Енот живет в узком вольере сразу за стойкой администрации. Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Єнот живе у вузькому вольєрі відразу за стійкою адміністрації. Фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today

За словами ексдепутатки Харківської міськради, забрати тварин з неналежних умов можна за рішенням суду або власник може добровільно віддати їх на реабілітацію.

"За ч. 3 ст. 88-1 КУпАП (порушення правил утримання диких тварин) мінімальний штраф дуже смішний, 51 гривня, максимальний — 850 гривень, також можлива конфіскація тварин. Застосування санкцій розглядається судом. Поліція чи екоінспекція повинна скласти протокол, потім він йде до суду і там вже обираються санкції. Це не так просто, як хотілося б. Ще варіант — якщо власник добровільно захоче передати цю тварину до зоозахисних організацій або притулку, в Африці до реабілітаційних центрів відправляють в таких тварин", — вважає Наталія Коваленко.

Нагадаємо, в минулі вихідні доторкнутися до лева з "Контактного зоопарку" можна було в мережі супермаркетів "Рост". Він розгулював на повідку між рядами з консервами і пивом, навколо літали кольорові голуби, біля каси сидів єнот. Зоозахисники готують звернення до поліції, магазини і не думають згортати "дикі розваги".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.