Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Музей в Харківській області відреставрують за програмою Зеленського

Фото: Укринформ
Реставрувати будуть музей Сковороди.

Протягом трьох років відреставрують 150 об'єктів по всій Україні. У цьому списку — Літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди (Харківська область). У ньому відреставрують 700-річний дуб, комору і будинок керуючого.

В Україні запустили програму "Велика реставрація". Вона передбачає оновлення українських замків, музеїв і театрів. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський на всеукраїнському форумі "Україна 30. Інфраструктура".

"Ми прагнемо, щоб Україна була комфортною і затишною не тільки для наших громадян, але і для гостей з усього світу. Ми розуміємо великий і недооцінений туристичний потенціал України. Нам є що показати, і є чим пишатися, є чим здивувати світ. Тому в цього року ми почали програму "Велика реставрація". Мова про оновлення українських замків, українських музеїв, наших театрів, інших перлин нашої історичної і культурної спадщини. За три наступні роки будуть відреставровані близько 150 таких об'єктів по всій Україні", сказав Зеленський.

Серед 150 об'єктів один з Харківської області. Це Літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди, який знаходиться в селищі Сковородинівка Харківської області.

У музеї Сковороди про реставрацію вже знають і радіють. Кажуть, проєктна документація вже готова, справа за малим початком фінансування. У планах роботи з дубом Сковороди, комори, де обладнають нову котельню, і будинком керуючого. Будівлю музею реставрувати не будуть.

"На території нашого комплексу три об'єкти підлягають реставрації дуб Сковороди (пам'ятка національного значення), комора (сюди входить і нова котельня) і будинок керуючого. Комора і будинок керуючого це пам'ятки місцевого значення", пояснила KHARKIV Today директорка Літературно-меморіального музею Г. С. Сковороди Наталія Мицай.

Проєктна документація по всіх трьох об'єктах є, проходить експертний звіт, після цього будуть узгоджувати деякі питання з Міністерством культури. Якщо все затвердять, то в планах зробити навіс над 700-річним дубом висотою 7,5 метра.

"Буде сама реставрація дуба і благоустрій, тому що там планується трохи піднімати фундамент під дубом. Коли почнемо піднімати фундамент, зміниться площина, благоустрій потрібно буде зробити навколо. Зміцнення потрібно буде зробити. І обов'язково ми пропонували зробити такий навіс, щоб можна було захищати від різних погодних умов. Цей навіс спроєектований, затверджений на консультативній раді департаменту культури", розповіла Мицай.

У музеї припускають, що на реставраційні роботи знадобиться близько двох років, але в 2021 році планують завершити основну частину реставрації, щоб відзначити ювілей Григорія Сковороди у 2022 році "на високому рівні".

За словами міністра культури і інформаційної політики України Олександра Ткаченка, до проєкту "Велика реставрація" увійдуть не тільки замки. Реставрувати будуть наступні об'єкти:

  • Хотинська фортеця (Чернівецька область);
  • Національна філармонія України (Київ);
  • Національний історико-культурний заповідник "Качанівка" (Чернігівська область);
  • Підгорецький замок (Львівська область);
  • Миколаївська астрономічна обсерваторія (Миколаївська область);
  • Музей ракетних військ стратегічного призначення (Кіровоградська область);
  • Літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди (Харківська область);
  • Одеська обласна філармонія (Одеська область);
  • Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича;
  • Олицький замок (замок Радзивілів) (Волинська область);
  • Дніпропетровський коледж культури і мистецтв.

"Це —  для картинки, щоб було зрозуміло, наскільки різноплановою буде реставрація. Поїздивши по Україні, можу вам сказати —  цих об'єктів не 150. Їх, на жаль, набагато більше. Якщо зараз держава не почне рух в цьому напрямку, ми в принципі можемо втратити не тільки нашу спадщину, а й культурні об'єкти, об'єкти, які здатні привертати увагу, бути об'єктами для приватних інвестицій, туристичних маршрутів", —  пояснив Ткаченко.

Як зазначив президент, в цьому році також продовжать програму "Велике будівництво", куди увійдуть сотні шкіл, дитячих садків, лікарень та приймальних відділень. Розвиватимуть індустріальні парки, в кожному регіоні України хочуть створити "потужну систему індустріальних парків". Всього їх на сьогодні існує 46.

Як писав KHARKIV Today, дуб Сковороди в Харківській області законсервують за чотири мільйони гривень.

У Харківській області готуються до святкування 300-річчя від дня народження філософа Григорія Сковороди в 2022 році. На консервацію дуба, під яким любив працювати Григорій Сковорода (розташований в селищі Сковородинівка Харківської області), виділять чотири мільйони гривень, ще 24 мільйони гривень спрямують на роботи в коморі музею.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.