Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Міськрада без монобільшості. З ким будуть домовлятися люди Кернеса?

Константин Чегринский/KHARKIV Today
До стадії переговорів перейдуть в грудні.

Вперше з 2010 року Геннадій Кернес змушений буде вести переговори з іншими політсилами про коаліцію. Він зміг завести до міськради рекордно малу кількість депутатів — тільки 34 людини.

У понеділок, 9 листопада, Харківська міська виборча комісія опублікує списки депутатів міськради. У переможців буде ще 20 днів, щоб донести документи, прізвища в списку можуть помінятися, але розклад фракцій вже зрозумілий. Свої місця в будівлі на площі Конституції займуть представники шести політичних сил.

Вперше без більшості

Соратники Кернеса святкують перемогу: вони набрали більше всіх голосів виборців, майже 38%, і заведуть до сесійної зали найбільше депутатів, 34 людини (див. список внизу тексту). У порівнянні з іншими партіями успіх очевидний: найближча суперниця, "Опоплатформа — За життя", змогла мобілізувати лише 20,9% своїх прихильників і отримати 19 місць. Решта фракцій будуть менші "Блоку Кернеса" в 3-5 разів.

Якщо ж порівняти результати виборів партії мера не з іншими політсилами, а з результатами попередніх виборів до Харківської міськради, стає очевидно, що Кернес втрачає прихильників. Наприклад, в 2010 році, коли він вперше обрався міським головою, його політична сила "Партія регіонів" отримала на виборах до міськради 68% голосів і 24 місця з 50 (тоді міськрада була меншою). Опозиційна "Батьківщина" з 14% була абсолютно безпорадна проти регіоналів і їхніх союзників комуністів (7% голосів).

сессия
До цього у Кернеса була єдина більшість в раді. Фото: KHARKIV Today

У 2015 році конфігурація повторилася. На цей раз Геннадій Кернес повів до ради партії "Відродження" та майже повторив результат п'ятирічної давниниі. Його політсила взяла 67,8% і змогла сформувати монобільшість вже з 57 депутатів. "Наш край" і БПП "Солідарність", які мали в раді по 7 багнетів, або не голосували взагалі, або голосували в унісон з більшістю. Єдина опозиція, фракція "Самопоміч" зі своїми 13 голосами не могла вплинути на жодне рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Третій термін пішов: Кернеса знову обрали мером Харкова

Зараз такої одностайності вже не буде. Однією з причин стала, можливо, хвороба Кернеса, інша — низька явка, яка забезпечила перемогу невеликим партіям.

"По всій Україні відбувається якась фрагментація політичних сил. У всіх міських радах обласних центрів жодна з політсил не матиме повної більшості. "Слуги народу" сильно втратили позиції в порівнянні з 2019 роком, їх прихильники приєдналися до інших політсил", — розповіла KHARKIV Today політолог Юлія Біденко.

У міськраді зразка 2020 року Геннадію Кернесу або його соратникам (в тому випадку, якщо мер не в змозі буде працювати) доведеться вступати в переговори.

Кернес+Кучер = ?

Про те, що консультації вже розпочалися, заявив на цьому тижні один з лідерів "Блоку Кернеса" перший віце-мер Ігор Терехов, який за відсутності Кернеса залишився головним на господарстві. Його готують в секретарі міськради, оскільки саме секретар виконує обов'язки міського голови, поки той хворий. Терехов визнав, що призначити кандидата на цю посаду можна буде тільки після переговорів.

"Ми повинні провести цілий раунд консультацій з усіма партіями, які обрані до міської ради. Після чого, зрозуміло, ми проведемо консультації у себе у фракції і висунемо гідну кандидатуру", — заявив віце-мер на прес-конференції.

Найбільш ідеологічно близькою до "Успішного Харкова" виглядає ОПЗЖ: там теж люблять Жукова і ратують за радянські пам'ятники. Але ось особисті стосунки між членами партій дуже погані. У Олександра Фельдмана Кернес намагається відібрати "Барабашово", колишнього однопартійця Андрія Лесика він свого часу вигнав з фракції і міськради, Анатолій Родзинський під час свого попереднього депутатства весь час конфліктував з мером, тому дружба між найбільшими фракціями малоймовірна.

Наступні за величиною — "Євросолідарність". У минулій міськраді була фракція БПП, її депутати не відрізнялися опозиційністю.

"БПП часто голосували разом з Кернесом. Але цього разу партійний склад прихильників Порошенка в Харкові змінився, і хоча б перші пару років вони спробують бути ідеологічно послідовними. Я їх в коаліції не бачу", — говорить Юлія Біденко. На її думку, "ЄС" в новій міськраді займе нішу "Самопомочі", непримиренної опозиції.

Найвірогіднішим союзником "Блоку Кернеса" політолог вважає "Слугу народу". На думку Юлії Біденко, успіх коаліції забезпечений в тому випадку, якщо Олексій Кучер не буде особисто втручатися в політику міськради і зосередиться на області. В іншому випадку може спливти старий конфлікт з командою Кернеса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ефект Шарія. Навіщо соратники блогера зайшли в харківські ради?

З нею згоден колега Антон Авксентьєв. Політолог упевнений, що в новій міськраді нас чекає союз Кернеса і "слуг". Але експерти сходяться на думці, що монолітних коаліцій цього разу не буде.

"Відсутність більшості не критично для Кернеса. Вони можуть точково домовлятися з депутатами, адже формально немає поняття коаліції на рівні місцевих рад. Вони будуть когось добирати під кожне голосування", — заявив Авксентьєв KHARKIV Today.

Знайти депутатів-тушок можна буде і в партії Шарія, і, не виключено, в Блоці Світличної. Останньому в цьому випадку загрожує розкол, оскільки частина депутатів від "Разом" — послідовні опоненти Кернеса, інші ж, як чиновники, лояльно ставляться до співпраці з мером.

Хто пройшов до міськради

"Блок Кернеса — "Успішний Харків"

  1. Кернес Геннадій
  2. Терехов Ігор
  3. Новак Олександр
  4. Чечетова-Терашвілі Тетяна
  5. Китайгородська Вікторія
  6. Тоболіна Олена
  7. Мурашов Олег
  8. Бондар Валентина
  9. Руденко Андрій
  10. Таукешева Тетяна
  11. Тимофєєва Надія
  12. Бабицкая Светлана
  13. Лобановський Олександр
  14. Горбунова-Рубан Світлана
  15. Кириченко Світлана
  16. Котковський Володимир
  17. Казанжиєва Неллі
  18. Топчій Тетяна
  19. Цибульник Тетяна
  20. Головчанська Анна
  21. Вельможна Ольга
  22. Ільєнко В'ячеслав
  23. Товкун Олег 
  24. Поздєєва Тетяна
  25. Медведєв Юрій
  26. Михайлов Габріель
  27. Тупіцин Володимир
  28. Мирошниченко Олександр
  29. Мурашов Олег
  30. Василенко Олександр
  31. Нехорошков Роман
  32. Панова Аліса
  33. Гагарін Віталій
  34. Касьянов Олександр

ОПЗЖ

  1. Агеєнко Альона
  2. Андрейчук Євген
  3. Губіна Анастасія
  4. Данило Сергій
  5. Лавриненко Олександр
  6. Ларченко Віктор
  7. Лесик Андрій
  8. Насинник Сергій
  9. Овечкін Ігор
  10. Полупанов Ігор
  11. Родзинський Анатолій
  12. Саід Джавід
  13. Скоробагач Марія
  14. Спаський Андрій
  15. Тичков Едуард
  16. Фельдман Олександр
  17. Фесун Віктор
  18. Хівренко Дмитро
  19. Шрам Ігор

"Європейська Солідарність"

  1. Абрамичев Олег
  2. Іванов Андрій
  3. Ісаєнко Ігор
  4. Корсунов Юрій
  5. Малбієва Катерина
  6. Пушкарьов Ігор
  7. Ревчук Артем
  8. Ройтблат Алла
  9. Чебишев Сергій

"Слуга народу"

  1. Алєксєйчук Вікторія
  2. Бондаренко Максим
  3. Казанська Рената
  4. Котуков Олександр
  5. Кучер Олексій
  6. Мустафаєва Аліна
  7. Суботін Віктор
  8. Тимчук Андрій
  9. Федорик Анастасія

Партія Шарія

  1. Матвейченко Давіто
  2. Мільшин Олександр
  3. Плетньов Володимир
  4. Роженко Микита
  5. Світличний Сергій
  6. Сирота Сергій
  7. Терещук Сергій

Блок Світличної "Разом"

  1. Бабичев Анатолій
  2. Булах Дмитро
  3. Радченко Максим
  4. Світлична Юлія
  5. Черняк Ігор
  6. Шталь Тетяна


Автор: Олена Павленко 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.