Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Ми вже стоїмо на колінах": харківські ресторатори обіцяють вивести тисячу чоловік на акцію протесту

До будівлі Харківської облдержадміністрації вийдуть ресторатори, бармени, офіціанти та інші представники цієї сфери.

Організатори акції обіцяють вивести до 1000 чоловік. Вони просять надати можливість вибирати час роботи згідно з форматом закладу.

Масову акцію протесту організовують харківські ресторатори. У п'ятницю вранці під стіни Харківської облдержадміністрації обіцяють вийти бармени, офіціанти, кухарі, менеджери і ресторатори. За словами директора Сумського ринку Андрія Кудінова, громадське харчування не переживе ще один локдаун.

"На акції ми плануємо зібрати більше тисячі чоловік. Тому що вже локдаун для громадського харчування настав. І настав уже давно. Зламали громадському харчуванню ноги і воно стоїть на колінах. Подушка, яка була для дотацій — свої особисті заощадження - вже закінчилася у всіх власників", — повідомив Кудінов.

Вимог у мітингувальників кілька: щоб влада надала можливість вибирати час роботи згідно з форматом закладу (день, вечір, ніч) з дотриманням норм карантинної безпеки, створення робочої групи для вироблення ефективного рішення про правила роботи закладів громадського харчування під час карантину і на весь період карантинних обмежень знизити податкове навантаження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ринки та ресторани "червоного" Харкова продовжують порушувати правила карантину

Всі ці вимоги планують озвучити представникам ХОДА, тому що у міськраді бізнес вже збирався, але всі рішення приймають на регіональній комісії на чолі з Олексієм Кучером. Минулого тижня в ХОДА прийняли рішення обмежити роботу барів, кафе і ресторанів до 20:00 через знаходження Харкова в "червоній" зоні карантину. Завтра на акції будуть вимагати прибрати ці обмеження.

"Насправді 70% каси приходить в період роботи після 20:00. Природно, всі люди їдуть з роботи і сидять в ресторані, і після 20:00 хочуть залишитися там. В іншому випадку робота закладів безглузда. Але навіть з таким пом'якшенням карантину близько 80% харківських закладів працювали в невеликий збиток, якщо працювали до 22:00. Тому що в зв'язку із загальною кризою до закладів ходять менше людей і не перевищує каса рівня беззбитковості, до якого входять і зарплати, і податки, і всі інші витрати. У зв'язку з посиленням карантину робота закладів безглузда", —говорить Кудінов.

За словами директора ринку, минулого тижня міськрада передала листа до ХОДА з цими вимогами, але відповіді нібито не отримала. Заступник Олексія Кучера Тарас Пастух говорить, що документ не отримували.

Процедура з приводу тих чи інших обмежень наступна: національна комісія приймає своє рішення один раз на тиждень, паралельно до неї засідають обласні комісії. Якщо обласна комісія хоче ті чи інші заходи посилити або пом'якшити, ми повинні звернутися до національної комісії і спільно тоді приймаємо таке рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус: в Україні можуть ввести комендантську годину

"Поки до нас таке звернення від адміністрації міста не надходило. З такою ініціативою, відповідно, на національний рівень ми не виходили. Але якщо згадаєте обмеження щодо "червоно " зони, то вони взагалі повинні бути закриті. Сьогодні робота до 20:00 м це вже істотне пом'якшення. Ми всі розуміємо, в якій ситуації опиняться підприємці, які сьогодні працюють в цій сфері", — прокоментував Пастух.

Організатори не змогли відповісти на питання, чи подавали вони необхідні для проведення акції заявки.

Нагадаємо, вже третій тиждень поспіль Харків знаходиться в "червоній" зоні карантину. Після 20:00 ресторанам наказано випровадити відвідувачів.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.