Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Ми давали клятву": 18-річна випускниця медколеджу з Харківської області йде в "інфекціонку" працювати з COVID-19

У Анастасії Бикової не буде навіть випускного: як тільки вона отримає диплом Куп'янського медколеджу імені Марії Шкарлетової, відразу поїде до Харкова, працювати з COVID-19.

Кадрове питання в інфекційній лікарні № 22 і в так званій "чорнобильській" до цих пір не вирішене. Волонтери ледве знайшли лікарів, молодшого медичного персоналу в Харкові вдень з вогнем не знайти. А випускники медколеджу в Куп'янську не бояться. Вони йдуть рятувати хворих коронавірусом харків'ян.

1 липня Анастасія Бикова отримає диплом фельдшера. І це буде її перший робочий день в "інфекціонці". У неї не було і хвилини сумніву в тому, що потрібно йти працювати в "інфекціонку".

"Мені прищепили гуманність. Ми даємо клятву, це вважається нашим обов'язком. Не боюсь, нам пояснили всі умови, сказали, що будуть засоби індивідуального захисту, нас забезпечать усім необхідним. Ми і так три місяці відпочивали (на карантині). Був інструктаж, куди будемо їхати, що робити", — розповіла Анастасія KHARKIV Today.

Дівчина буде не одна, разом з нею кадровий запас "інфекціонки" поповнять ще кілька одногрупників з коледжу. Їм пообіцяли дати кімнати в гуртожитку. Шукати роботу після випуску не довелося: завдяки епідемії є "гаряча вакансія". Батьки не дуже зраділи рішенню Насті, але заважати і відмовляти не стали.

"Трішки був шок, але сказали, якщо я впевнена в своєму рішенні, то йди далі", — згадує Анастасія.

Про графік та посадові обов'язки майбутня медсестра інфекційної лікарні поки знає небагато: робити маніпуляції всілякі, уколи, ставити крапельниці. Її не лякає, якщо доведеться працювати щодня.

Через те, що багатьох випускників рекрутували в обласну інфекційну лікарню, діти не вдягнуть випускні наряди.

"Якби не було пандемії, все одно б поїхали далі працювати, на місці не сиділи б. Ми самі зацікавлені в тому, щоб працювати. За фактом у нас навіть випускного не буде. Навіть врученням дипломів це складно назвати. Ми прийдемо в кабінет, розпишемось і підемо", — говорить Анастасія.

У коледжі кажуть: пропозиція про працевлаштування студентів останнього курсу надійшла з облради. Записалися майже 20 осіб. Зараз хлопці здають держіспити.
"Надійшло до нас таке прохання від облради, чи буде така можливість. Поговорили зі студентами, пояснили, що є таке, хто бажає допомогти людям, хто хоче працювати в Харкові і діти погодилися. Випускники — медсестри і фельдшери за спеціалізацією. 17-18 чоловік записалися, хто бажав. Випускники наші дуже чуйні і готові до всього, розуміють серйозність своєї роботи, ми їх вчимо. Перше — це милосердя, приходити на допомогу", — розповіла заступник директора коледжу з виховної роботи Лариса Поєдинцева.

Ті, хто погодилися працювати в "інфекціонці", отримають дипломи першими. За словами педагога, вони готові, проходили практику в лікарні.

"Я думаю, що вони впораються з завданням, тому що підготовка якісна, студенти знають, що таке стаціонар, знають, що таке інфекційна лікарня. У нас викладач — завідуюча інфекційним відділенням. У них часто проходять практичні заняття саме у відділенні і вони знають, як себе вести там, яка форма одягу, як потрібно захищатися від інфекцій. Так, зараз страшно. Вони готові до роботи", — вважає Лариса Поєдинцева.

За інформацією ХОДА, 9 випускників погодилися працювати в диспансері радіаційного захисту, 16 — в обласній інфекційній лікарні.

Анастасия Быкова за партой слева. Фото: героини
Анастасія Бикова за партою (ліворуч). Фото: героїні

 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.