Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Мешканці Харківської області перекрили дорогу: замерзають у квартирах

Фото: Труха
У частині Куп'янська досі не почався опалювальний сезон.

Кілька десятків жителів Куп'янська-Вузлового, Ковшарівки і військового містечка вийшли на акцію протесту. У їхніх квартирах температура опустилася до 10 градусів, а лімітів на газ для котелень досі немає.

Протягом місяця жителі околиць Куп'янська терпіли холод. З першими морозами їх терпець увірвався. 16 листопада люди вийшли на вулицю і перекрили дорогу. У квартирах навіть при працюючих обігрівачах температура не піднімається вище 10-14 градусів.

"Замерзає в склянці вода. Нуль градусів. Спимо одягнені. Двічі хворіли на грип. Жодного разу не були навіть теплі батареї. Куди тільки не скаржилася. Немає на тепломережу управи. Боргів за тепло немає. Претензії є", — розповіла місцева мешканка Олена Романюк .

За словами місцевого активіста Богдана Черемського, страждають в основному люди похилого віку та соціально незахищені мешканці міста: всі, у кого є гроші, давно відключилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне, тому що опалювальний сезон чиновники зривають з року в рік. Замерзають зараз сотні сімей. У людей немає боргів і ніколи не було, але НАК "Нафтогаз  України" не дає лімітів на газ: борг компанії-банкрута, яка раніше займалася тепломережами, — майже 100 мільйонів гривень. Договору про реструктуризацію боргу немає і домовленостей теж.

Фото: Николай Маслий
Фото: Микола Маслій

 До протестувальників вийшов чиновник. Він сказав, що вже завтра керівник КП "ОІТЦ" їде до Києва.

"Немає договору з НАК "Нафтогаз України". Завтра керівник їде до Києва. Сьогодні будуть розпломбовувати, пообіцяли. Є борги у підприємства. З вересня намагалися врегулювати питання. Загальний борг населення за останні три роки склав 32 мільйони гривень", — сказав заступник мера.

У минулому році опалювальний сезон почався в Куп'янську теж з величезним запізненням, 25-26 листопада.

У мерії хочуть перевести всіх споживачів на індивідуальне опалення. Кажуть, на централізованому опаленні в одному мікрорайоні залишилося 52 людини — дуже дорого утримувати всю інфраструктуру, навіть на зарплати сантехнікам грошей з тарифу не вистачає.

Нагадаємо, в 2019 році тепло в Куп'янську дали 16 листопада, через холодні батареї в школах дітей відправляли на вимушені канікули.  На початку листопада минулого року у міста не було договорів з НАК "Нафтогаз" на опалювальний сезон 2019-2020 роки, а значить не було і лімітів газу.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.