Масштабна пожежа в Дворічанському районі: лісники знайшли кілька місць підпалів

Тиждень тому в Дворічанському районі згоріли село і ліс, загальна площа пожежі склала більше 400 гектарів.

На ліквідацію вогню знадобилося чотири дні, причиною пожежі називають підпал. Кілька місць, звідки пішло загоряння, виявили на сміттєвому полігоні.

Співробітники лісгоспу знайшли осередки підпалу. Вони першими почали гасити пожежу разом з місцевими жителями, до приїзду рятувальників. Про це повідомив керівник Куп'янського лісгоспу Юрій Попченко в програмі "Тема дня" на "Суспільному".

"Причина загоряння — це полігон побутових відходів, який знаходився біля села. І це, можна сказати, був підпал. Тому що у нас підпал був в двох місцях і відразу два вогнища пожежі виявили в цьому лісництві", — розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це штучно було підпалено": Кучер про пожежу в Дворічанському районі

Заступник начальника УДСНС в Харківській області Анатолій Торяник уточнив: 8 вересня в Дворічанському районі ще працювали майже 10 одиниць пожежної техніки. Все ще залишилися три вогнища, вони можуть спалахнути повторно: тліють чагарники, куди неможливо дістатися технікою. Рятувальники обходять територію.

Загальна площа вигорілих лісів в Дворічанському районі склала 405 гектарів. Яка сума потрібна на відновлення лісу, ще рахують. Юрій Попченко додав: тільки на прибирання та підготовку території для висадки нових дерев потрібно кілька мільйонів гривень. Власних грошей лісгоспу на ці роботи не вистачить.

Керівник Куп'янського лісгоспу повідомив, що відновлення згорілих ділянок хочуть почати в цьому році. Саджанців з розплідника лісгоспу вистачить, щоб оновити п'яту частину вигорілих територій.

Нагадаємо, пожежа в Дворічанському районі спалахнула вдень 2 вересня. Загальна площа горіння склала 500 гектарів, з лісу вогонь перекинувся на житлові будинки. У селі Гороб'ївка він знищив  22 будинки, без житла залишилися 33 людини. Локалізували пожежу вдень, 4 вересня, а повністю ліквідували о 15:00 6 вересня.