Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Локдаун по-харківськи: безглуздий і непомітний

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today
Ковзанка на площі закривалася, але ненадовго.

До другого локдауну бізнес пристосувався краще, ніж навесні. У Харкові та області працюють майже всі магазини. Продавці квітів, шкарпеток та інших "заборонених" товарів знайшли законні і не дуже способи не закриватися.

Сходити на ринок, посидіти в барі і покататися на ковзанах в Харкові можна і під час карантину. Поліцейські рапортують про штрафи, водночас бізнес виживає, як може.

Як прорватися за стрічку?

Смугасті червоно-білі стрічки повернулися. Якщо навесні ними огороджували дитячі майданчики, то під час зимового локдауну огородили заборонені товари в супермаркетах. До таких віднесли промтовари, косметику, квіти, запчастини — все, що не є продуктами або засобами особистої гігієни.

Збурень покупців в соцмережах не було меж, але підприємці придумали, як в нових реаліях робити бізнес. Як і минулого разу, першим підметушився "Епіцентр". Як і в інших магазинах, лампочки з батарейками тут знаходяться на недоступній покупцеві території. Туди можна потрапити в супроводі співробітника магазину, вибрати потрібні товари і вже на касі купити їх, оформивши як інтернет-покупку.

На Сумській відкрито магазин техніки. За великими вікнами видно, як двоє покупців про щось захоплено розмовляють з продавцем-консультантом. Якщо вони щось куплять, це оформлять як інтернет-замовлення.

Не ликом шиті і дрібні підприємці. На другий день локдауну харків'янин Ігор Кравченко поїхав на "Лоск" за запчастинами в надії на те, що хоч хто-небудь буде порушувати закон. І не прогадав.

"Багато продавців на місці, хоч магазини і закриті. Ну, тобто, як закриті: висить табличка "Закрито", а поруч — номер телефону. Подзвонив, запитав: є запчастини? Тут же вийшов продавець, виніс мені все, гроші забрав на вулиці і пішов назад в магазин. Така ніби як доставка, — ділиться враженнями покупець.

трусы
Заборонені товари огородили стрічками. Фото: KHARKIV Today

У понеділок вранці на вулиці Академіка Павлова біля метро "Героїв Праці" яточники звично розкладають свій товар: різні кухонні дрібниці, зокрема і губки для посуду, одяг, іграшки, шкарпетки.

"Нас поліція поки не чіпає, це — не територія ринку. Ось на ринку ганяють", — говорить продавчиня одягу.

На ринках в околицях метро, дійсно, всі магазини зачинені. Але на радіоринку стоїть кілька продавців. У них можна купити деякі товари — звичайно, оформити це як інтернет-замовлення.

Всі рівні, крім MeatZone

Деякі підприємці все-таки примудрилися потрапити на очі поліції. У головному управлінні рапортують: з початку локдауну склали 158 протоколів на порушників.

"На вулиці Одеській у магазині побутової хімії торгували забороненими товарами. У кіоску на вулиці Валентинівській продавали лотерейні квитки. Також в ТЦ "Барабашово" працювало кілька господарських магазинів", — розповіли в поліції про приклади порушень.

Не всі ресторатори захотіли йти на карантин. На вихідних поліцейські застали зненацька бар на Сумській і ресторан на проспекті Незалежності, що працювали.

митзон
MeatZone знехотя поїхав після бесіди з Тереховим. Фото: MeatZone

Не відразу припинили торгівлю і учасники ярмарку на площі Свободи. На вихідних закрилися всі, крім MeatZone. Біля ярмаркового намету м'ясокомбінату, який пов'язаний з Родіоном Гайсинським і на відкриття однієї з точок якого приїжджав свого часу секретар Харківської міськради Ігор Терехов, ще в неділю смажили шашлик. Відновити рівність допоміг розголос в соцмережах. 10 січня "лавочку" прикрили.

"Сьогодні відбулася серйозна розмова з Ігорем Тереховим. Розуміємо свою помилку і просимо вибачення — закон для всіх єдиний. Під час карантину ми не працюємо", — написали співробітники MeatZone в соцмережах.

Ковзанці закон теж не писаний. У перші дні локдауну вона закрилася, але вже в неділю туди знову вишикувалися черги бажаючих покататися на ковзанах.

Ті харків'яни, у яких є гроші на більш дорогий відпочинок, ніж катання на ковзанах, попрямували в напрямку Єгипту і до Карпат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчитися чи ні? Локдаун-канікули підтримали не всі школи Харківської області

"Перед локдауном деякі курорти знизили ціни на послуги, напевно, боялися, що буде карантин і до них ніхто не приїде після свят. На Буковелі знижок, як таких, немає, але на Драгобраті багато пропонують майже 50% знижки: наприклад, можна взяти п'ять днів на двох з вечерями і сніданками за 4900 гривень", — розповіла співробітниця турагентства Ольга Наумова.

Користуються популярністю і тури до Єгипту, але не через знижки, а тому, що з Харкова зараз можна полетіти або туди, або в Стамбул, або в Дубай. Європа, що стала звичною на зимові канікули, до себе не пускає.

Автор: Олена Павленко 
 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.