Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Культура повертається до Харкова. Як сходити в театр і на концерт в умовах карантину

Концерти та вистави проходять на свіжому повітрі.

У місті оживає культурне життя. Невеликі театри поставили перші після пом'якшення карантину вистави, оперні артисти виступають на галявині за театром, а глядачів не пускають слухати музику без масок.

Театральне та концертне життя в Харкові в кінці липня зазвичай завмирає: артисти їдуть на гастролі або готують нові вистави. У 2020-му році пандемія внесла свої корективи. Театри та концертні майданчики закрили через ризик поширення коронавірусу ще в березні. Коли в липні карантин дещо пом'якшили, артисти і музиканти, що просиділи чотири місяці без роботи, скористалися нагодою, щоб зустрітися з публікою.

З квитком, але без маски не пускають

Першими "прокинулися" від карантинного сну артисти Оперного театру. Два тижні тому СхідOperaзапустила концерти під відкритим небом на галявині за театром. Так незвично почався 145 театральний сезон. На сцені ставлять опери, балети, грають концерти. Глядачі сидять на пуфах, квитки коштують 50 або 100 гривень, в залежності від близькості до сцени.

"Наш літній майданчик розрахований на півтори тисячі чоловік, але ми змушені дотримуватися обмеження і відстані між глядачами, тому продаємо квитки на 300 місць. Зазвичай на всіх концертах — аншлаг", — розповіла KHARKIV Today PR-менеджер театру Катерина Лухтанова.

опера
При вході до літнього майданчика Оперного театру стоять санітайзери. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Щоденні концерти проходять ще й в камерному залі СхідOpera. Він розрахований на 70 місць, але продають всього 60 квитків. Якщо на літній майданчик маска не потрібна, то всередині будівлі глядачів пускають тільки з "карантинним аксесуаром" на обличчі.

"Поліція на концертах не присутня, ми контролюємо дотримання всіх вимог своїми силами. При вході співробітники театру проводять температурний скринінг, пропонують скористатися антисептиком для рук. Такого, щоб глядачі приходили на вистави з підвищеною температурою, ще не було, але бували випадки, коли ми не пускали глядачів без маски", — говорить Катерина Лухтанова.

Концерти, опери і балети СхідOpera проходять щодня. Зазвичай літня сцена працювала до вересня, в цьому році репертуар теж склали до кінця літа. Чи повернуться артисти восени під дах ХНАТОБу, покаже час, адже карантин продовжили якраз до 31 серпня.

Ще одне велике концертне місце під відкритим небом знаходиться на Арт-заводі "Механіка". Величезна територія дозволяє продавати до 480 квитків на захід. В основному на "Механіці" проходять джазові концерти, великою популярністю користуються кінопокази, квитки на найближчі сеанси, як правило, всі продані.

Глядачі ще не зрозуміли

Обережно і позаурочно почали новий сезон і деякі драматичні театри. Поки — лише ті, які виступають в Театрально-концертному центрі (Мала сцена) ХНАТОБу. Це — великий зал, який дозволяє при розсадженні через одного продати до 200 квитків. Там дають вистави театри "Може бути", МДТ, SaXaLin UA, а також показують антрепризні гастрольні вистави.

"Є ряд якихось театральних заходів малих театрів, але вони всі продають квитки в розсадження через одного, всім міряють температуру, стоять дезінфектори. Квитки на вистави з'явилися зовсім недавно, і люди поки не зрозуміли, що вже можна ходити в театр і на концерти", — розповів KHARKIV Today власник компанії "Інтернет-квиток" Максим Максименко.

механика
Так зараз слухають джаз. Фото: Арт-завод "Механіка"

Всі інші культурні заходи міста можна назвати камерними. Невеликі кінопокази проходять в кількох кафе, в саду "Літературного музею" щовечора збираються люди. Там читають лекції з літератури і історії, проходять презентації нових книг, концерти і навіть невеликі вистави. Тут теж є свої обмеження.

"До саду ми одночасно запрошуємо не більш 50 гостей. Радимо не торкатися предметів в саду і в експозиціях, використовувати засоби дезінфекції, розташовані на вході до музею", — говорять в дирекції і радять заздалегідь бронювати місця навіть на безкоштовні заходи.

Великі концерти і спектаклі на сотні глядачів заплановані на осінь, частина з них була перенесена ще з березня і квітня, коли в Україні оголосили карантин. Але навіть в кінці липня організатори гастролей не можуть сказати з упевненістю, чи відбудуться вони взагалі.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.