Коли і як запрацюють харківські кінотеатри

Харківські кінотеатри чекають на документ від Кабміну, ХОДА або міськради.

Кінотеатри дозволять наповнювати відвідувачами на 50%. Антисептики, маски і температурний скринінг — обов'язкова умова.

В Україні дозволили роботу кінотеатрів з 2 липня. У мережі кінотеатрів "Планета кіно" готові відкритися в цей день, "Kinoland" поки не називають дату відкриття, чекаючи відповідних документів від Кабміну, Харківської обласної державної адміністрації або міськради.

"Ми вводимо заборону роботи кінотеатрів до 1 липня 2020 року, тобто можливість їх роботи — починаючи з 2 липня 2020 року. Але з чіткими умовами: з наповненістю не більше 50%, тобто робота таких кінотеатрів з наповненістю більше ніж 50% заборонена. По-друге, в умовах адаптивного карантину у нас там чітко передбачено — коли можливе це пом'якшення, коли — ні", — сказав міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

В "Планеті кіно" вже назвали точну дату відкриття кінотеатрів, однак про правила роботи поки не говорять, відзначаючи, що їх пізніше розробить Міністерство охорони здоров'я України.

"Плануємо відкриття з 2-го липня. Всі актуальні новини опублікуємо в наших соцмережах, також правила будуть прописані на сайті Міністерства охорони здоров'я. До показу плануються всі актуальні фільми, перелік можна знайти на сайті афіші", — сказали KHARKIV Today в "Планеті кіно ".

У мережі кінотеатрів "Kinoland" чекають офіційного документа, дату відкриття поки не називають.

"Коли Кабінет міністрів і органи влади на місцях видадуть якісь документи, що дозволяють. Коли буде який-небудь документ — розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації або міськради, постанова Кабміну. ​​Як тільки буде — тоді будемо про це говорити", — пояснив KHARKIV Today директор кінотеатру "8 1/2" Ігор Максимчук.

За його словами, кінотеатр вже закупив засоби індивідуального захисту і мило для персоналу. Однак на скільки вистачить запасів, прогнозів не роблять.

"Це вже все куплено. Для персоналу досить, щоб вони змінювали засоби індивідуального захисту кожні три години протягом робочого дня і мили руки вчасно. Це все є. Поки з цим ніхто не працював, ніхто не розуміє, які витрати будуть, окрім масок звичайно", — зазначив Максимчук.

Глядачам дозволять вхід до кінотеатрів в масках, попросять обробити руки антисептиком. Що будуть робити з порушниками — поки точно не знають, кажуть, що потрібно дочекатися офіційних рекомендацій.

"Для відвідувачів антисептики обов'язкові, доступ до води з милом, паперові рушники. Для персоналу — температурний скринінг на початку робочого дня, обмеження дистанції, маски і рукавички. Якщо ми знайдемо меценатів, які будуть нам надавати маски, то будемо видавати їх на вході. Якщо відвідувачі без масок — викликати поліцію, вона, напевно, буде складати адмінпротокол. Поки вимог до нас навіть немає, тому про що говорити можна. Якщо будуть вимоги, встановлені санітарним лікарем або урядом, в яких буде прописано, що всі відвідувачі кінотеатру сидять в шаховому порядку, наповнення залу не більше 50% і всі в масках, тоді будемо з цим щось робити", — підсумував Максимчук.

Як писав KHARKIV Today, 10 червня в Харкові запрацювали бібліотеки, театри планують зустріч з глядачами на липень. Вийшли з карантину Муніципальна галерея, Літературний і Художній музеї.