Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Хто такий Артур Товмасян. Друг Авакова, радник Балути і учасник "ленінопаду"

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Вперше за багато років в Харківській облраді змінили голову облради — ним став депутат від "Слуги Народу".

З 2008 року Харківську облраду очолював Сергій Чернов, в цьому році його кандидатуру не подали на голосування. Крісло голови облради зайняв депутат від "Слуги Народу", голова Харківської РДА Артур Товмасян.

11 грудня на першій сесії Харківської облради VIII скликання депутати прийняли присягу і обрали голову Харківської облради.

Очолив облраду депутат від "Слуги Народу", голова Харківської РДА Артур Товмасян. За логікою формування нового облради, президентська фракція не повинна була отримувати місце голови, адже вона посіла третє місце за кількістю голосів виборців (після "Блоку Кернеса" і "ОПЗЖ"). Але в Офісі президента після поразки на місцевих виборах вирішили зміцнити свою вертикаль і реабілітуватися після провалу. Для цього були обрані кілька ключових областей, в яких новий куратор регіональної політики — Кирило Тимошенко — поставив завдання зробити головами представників "слуг".

В результаті політичних домовленостей головою Київської облради став Олександр Скляров. Переговори про свого, "зеленого" кандидата, тривали в Харкові до останнього. За нашою інформацією, до Офісу президента для "посилення" викликали кілька народних депутатів від партії Зеленського. В процесі брала участь людина з найближчого оточення Арсена Авакова — Ігор Котвицький. Він сьогодні прийшов на сесію облради, сидів весь час поруч з секретарем міськради Ігорем Тереховим і в кулуарах вони також жваво щось обговорювали разом.

В результаті напередодні сесії потрібну кандидатуру "продавили". Цією людиною став Артур Товмасян. Для цього харківській "Слузі Народу" довелося відкликати раніше озвученого претендента — Тетяну Єгорову-Луценко. Сьогодні вона сама назвала ім'я Товмасяна. Інших кандидатів ніхто не запропонував.

БІОГРАФІЯ

Артур Товмасян родом з Донецької області, йому 39 років. Він очолює Харківську РДА з квітня цього року. Брав участь в місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, балотувався до Харківської облради і Харківської районної ради, вибрав мандат Харківської облради. Він був єдиним кандидатом на посаду голови облради і його кандидатуру підтримали 73 депутати з 120.

"Сьогодні ми всі маємо унікальний шанс і надзвичайно важливе завдання — протягом п'яти років зробити все, щоб люди відчували турботу і захист. Вважаю, що завдяки депутатам минулих скликань на Харківщині розпочато і діє багато успішних проєктів. Упевнений, те, що ефективно працює, доцільно продовжувати і розвивати. І водночас, час диктує нам нові завдання", — говорив Артур Товмасян перед голосуванням.

Під час приїзду президента Зеленського до Харківської області він як голоава Харківської РДА був присутній на відкритті дитячого садка в Південному і школи в Пісочині.

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Артур Товмасян стоїть позаду ліворуч від Зеленського. Фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today

До призначення головою Харківської РДА працював заступником начальника в Головному територіальному управлінні юстиції в Харківській області, його до кінця 2019 року очолювала Тетяна Єгорова-Луценко (зараз — заступник голови Харківської ОДА). У соцмережах чиновниці багато спільних фото з Артуром Товмасяном.

Артур Товмасян и Татьяна Егорова-Луценко. Фото: Facebook

ДЕКЛАРАЦІЯ

У декларації Артура Товмасян за 2019 рік вказано, що за рік в Головному територіальному управлінні юстиції в Харківській області він заробив 362 163 гривень. Готівкою Товмасян декларував 200 тисяч гривень. У 2018 році він купив Toyota Camry 2014 року випуску, вартість авто не вказав.

У Товмасяна є три великі земельні ділянки в Маріуполі (Донецька область) — 124,84 сотки, 344,1 сотки і 18,28 сотки, які він придбав у 2003 році. Через чотири роки він зробив ще три таких покупки — земельні ділянки в Маріуполі площею 122 сотки, 349 соток і 5 соток. У Харкові Товмасян має право користуватися з 2018 року квартирою площею 42 квадратних метри.

До того як почати роботу в Головному територіальному управлінні юстиції в Харківській області в 2018 році, він працював заступником начальника в Харківському міському управлінні юстиції (з 2014 по 2017 рік). Крім того, в 2014-му Товмасян місяць був радником із забезпечення діяльності голови та заступників голови ХОДА апарату ХОДА. Тоді ХОДА очолював Ігор Балута.

В офіційній біографії не вказано, чим Артур Товмасян займався з 2007 по 2014 рік. До цього був начальником Державної виконавчої служби в Жовтневому районі Маріуполя, Державної виконавчої служби Донецької області (2005-2007 роки). Раніше працював юрисконсультом на ВАТ "Азовський" в Маріуполі (2000-2002 роки).

Товмасян закінчив Національну юридичну академію України імені Ярослава Мудрого, Харківську національну академію міського господарства та Харківський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

ЗВ'ЯЗКИ

За нашою інформацією, Артур Товмасян — один з найближчих друзів сина міністра МВС Арсена Авакова Олександра. У них є спільні фото, зокрема у вересні 2014 року на площі Свободи. Вони позують біля пам'ятника Леніну незадовго до його знесення.

Александр Аваков второй слева и Артур Товмасян первый справа.
Олександр Аваков другий ліворуч і Артур Товмасян перший праворуч

У соцмережах ще одного друга і компаньйона Авакова-молодшого, Володимира Литвина, також є фото з Артуром Товмасяном. У 2014-2015 роках вони разом відзначали свята — новий рік і дні народження.

Фото: Instagram / Владимир Литвин
Володимир Литвин (ліворуч), Артур Товмасян (посередині). Фото: Instagram / Володимир Литвин

 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.