Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Хто керуватиме Харковом після смерті Кернеса і коли перевибори: можливі варіанти

Фото: KHARKIV Today/Сергей Козлов
Обов'язки Геннадія Кернеса виконуватиме Ігор Терехов. Але секретар повинен протягом 15 днів попросити Верховну Раду призначити перевибори.

В "Опорі" вважають, що з призначенням позачергових виборів Харківського міського голови можуть затягувати.

Після смерті мера Геннадія Кернеса керувати Харковом буде секретар Харківської міської ради. Він же повинен подати до Верховної Ради клопотання про призначення позачергових виборів міського голови. Про це повідомила голова громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

"У разі звільнення з посади міського голови у зв'язку з достроковим припиненням його повноважень або смерті, повноваження міського голови здійснює секретар відповідної міської ради", — написала Айвазовська в своєму Facebook.

За оголошення позачергових виборів відповідає парламент. Однак, на думку Айвазовської, їх можуть затягувати на роки.

"Поки функції міського голови є кому виконувати і є консенсус місцевих еліт щодо цього, не факт, що вибори міського голови Харкова відбудуться найближчим часом. Не пізніше ніж на п'ятнадцятий день після смерті міського голови особа, яка на цей час здійснює повноваження міського голови, звертається до Верховної Ради України з клопотанням про призначення позачергових виборів", — пояснила голова "Опори".

Розглянути клопотання секретаря міськради про призначення позачергових виборів Верховна Рада повинна не пізніше ніж у дев'яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень мера. Але як зазначила Айвазовська, відповідальність за непризначення дати позачергових виборів щодо колегіального органу парламенту не передбачена.

Як писав KHARKIV Today, 17 грудня вночі після ускладнень від коронавірусу помер Харківський міський голова Геннадій Кернес. Про це повідомив його друг Павло Фукс, а також Родіон і Оксана Гайсинські. Причиною стали серйозні ускладнення від коронавірусу, які порушили роботу життєво важливих органів і систем організму.

Нагадаємо, на першій сесії Харківської міської ради нового скликання під час таємного голосування секретарем міськради обрали Ігоря Терехова.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.