Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харкову загрожують перебої з водою через обміліле водосховище. Олексій Кучер домовився про вирішення проблеми

Водосховище, яке забезпечує водою Харків і частину Одеської області, — обміліло.

Завдяки зусиллям голови Харківської обласної державної адміністрації Олексія Кучера, Верховна Рада виділила майже 100 мільйонів гривень на водообмін в Краснопавлівському водосховищі. Його не проводили з 2018 року.

Краснопавлівське водосховище, яке разом з Печенізьким забезпечує потреби Харкова в прісній воді, обміліло до критичного стану. За оцінками фахівців, обсягів води в ньому вистачить тільки до грудня. Завдяки зусиллям голови Харківської обласної державної адміністрації Олексія Кучера, з державного бюджету буде виділено 99 мільйонів гривень для проведення водообміну. Про це Олексій Кучер повідомив на своїй сторінці в Facebook.

Кучер, водохранилище

"Станом на 14 вересня водосховище було наповнене на 26,1%, рівень води наближається до мінімального, а жорсткість перевищувала норму. Відсутність водообміну ставить під загрозу стабільне забезпечення населення Харкова та області питною водою і створює загострення санітарно-епідеміологічної ситуації в регіоні", — пояснив голова ХОДА.

Олексій Кучер назвав проблему водообміну в Краснопавлівському водосховищі "не просто найгострішою, а кричущою".

"Протягом року ми боролися за внесення змін до держбюджету на 2020 рік з метою збільшення витрат в розмірі 99 мільйонів гривень для проведення водообміну у Краснопавлівському водосховищі. Відповідні зміни прийняті. Водообміну бути!", — резюмував керівник області.

Краснопавлівське водосховище розташовується в Лозівському районі Харківської області. Воно покриває 20% потреб Харкова, а також постачає водою 400 тисяч жителів області. В першу чергу, Лозову і Первомайський.

Водообмін у водосховищі необхідно проводити двічі на рік, але з 2018 року ця процедура жодного разу не проводилася, що і призвело до таких серйозних наслідків.

"Саме дії (а точніше бездіяльність) попередньої влади призвели до тієї критичної ситуації (обміління і погіршення якості води), яку треба було вирішувати. А від цього залежить життєдіяльність сотень тисяч жителів Харкова і області", — констатував Олексій Кучер.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.