Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харків'яни можуть закачати паспорт у смартфон

Електронні паспорти стали повноцінним аналогом паперових документів.

У Міністерстві цифрової трансформації відзначили, що Україна стала першою у світі державою, де можна користуватися електронним паспортом і при цьому не пред'являти паперовий або пластиковий аналог.

В Україні електронні паспорти офіційно стали аналогами паперових. Відповідну постанову "Про реалізацію експериментального проєкту про застосування паспорта громадянина України у формі карти в електронному вигляді і паспорта громадянина України для виїзду за кордон в електронному вигляді" схвалив 15 квітня Кабінет міністрів України.

"Паспорт в смартфоні дозволить не носити із собою ID-карту і виписки з неї. Якщо у вас немає ID-карти, ми оцифрували закордонний біометричний паспорт, який так само підтверджує вашу особу. Він надає такі ж права і можливості, як і паперовий, діючий всередині країни. Кількість українців із закордонними біометричними паспортами значно перевищує кількість власників ID-карт. Це означає, що більше громадян зможуть користуватися е-паспортом для посвідчення своєї особи", — відзначили в Міністерстві цифрової трансформації Україна.

У міністерстві відзначили: електронний паспорт зручно носити в умовах карантину, коли на вулиці може зупинити поліція. Також він стане в нагоді на пошті при отриманні посилок і листів, в магазинах — при купівлі алкоголю і тютюнових виробів, якщо знадобиться підтвердження досягнення повноліття.

Після карантину е-паспорт теж стане в нагоді: під час поїздок залізничним або повітряним транспортом, медичного обслуговування та банківських операцій, отримання адміністративних послуг. Зараз електронні паспорти тестують понад 17 тисяч українців.

Як писав KHARKIV Today, в смартфон можна закачати водійські права.

Державний онлайн-сервіс "Дія", що включає електронні водійські права, пройшов тестування і з 30 січня працює для всіх жителів України.

Щоб не носити із собою паперові права, досить зареєструватися в додатку і підтвердити свою особу. Посвідчення водія завантажується автоматично з Єдиного державного реєстру транспортних засобів.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.