Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харків'ян кличуть "закачати" водійські права у смартфон

Водії зможуть залишити паперові права вдома і користуватися електронними за допомогою програми в смартфоні.

Державний онлайн-сервіс "Дія", що включає електронні водійські права, пройшов тестування і з 30 січня почне працювати для всіх жителів України.

30 січня в Україні представлять додаток "Дія" ( "Держава і я"), який передбачає використання електронного посвідчення водія замість паперового документа. Щоб не носити з собою паперові права, досить буде зареєструватися в додатку і підтвердити свою особистість. Посвідчення водія завантажиться автоматично з Єдиного державного реєстру транспортних засобів. Поліцейським спецзасоби для зчитування QR-кодів не будуть потрібні, - розповів KHARKIV Today заступник Харківського міського голови з питань цифрової трансформації Олег Дробот.

"Дія" - онлайн-сервіс державних послуг, який розробляє Міністерство цифрової трансформації України. За словами Дробота, у харків'ян з'явиться свій додаток, де можна буде оплатити комунальні послуги або скористатися адмінпослугами, зараз його робоча назва - Єдиний кабінет харків'янина. Однак водійські посвідчення і згодом паспорт громадянина України в електронному вигляді можна буде використовувати за допомогою державного сервісу "Дія".

"Додаток офіційно представлять у Києві. Після цього можна буде користуватися. Потрібно буде зареєструватися в додатку, підтвердити особистість, і автоматично завантажиться водійське посвідчення і техпаспорт, якщо у людини у власності є машина. До кожного посвідчення водія прив'язаний QR-код. Спеціальних пристроїв не потрібно, у поліцейських і так є смартфони, планшети, щоб заходити в базу і перевіряти посвідчення водіїв. Водій показує поліцейському QR-код і поліцейський його сканує. Паперовий документ в такому разі не потрібен ", - пояснив Дробот.

У середині грудня 2019 року уряд представив тестову версію додатка "Дія". Перевірити роботу електронного посвідчення водія змогли 20 тисяч українців, які зареєструвалися в перші п'ять днів у додатку.

Коли запрацює в повну силу Єдиний кабінет харків'янина - поки не відомо. Нагадаємо, на початку січня харків'янам презентували сервіс "еМалятко".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.