Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківських нардепів позбавили компенсації через прогули

Прогульником вважають нардепа, який за місяць без поважних причин пропустив більше 30% голосувань у Верховній Раді або більше 50% засідань комітетів.

47 народних депутатів України стали найчастішими прогульниками голосувань на пленарних засіданнях і засіданнях комітетів без поважних причин, за що були позбавлені 20,4 мільйона гривень виплат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень.

До ТОП-прогульників Верховної Ради увійшли, зокрема харківські нардепи Олександр Фельдман від "Опозиційною платформи — За життя" і позафракційний Дмитро Шенцев. Кожного оштрафували за 12 місяців прогулів на 497 240 гривень. Максимальна кількість місяців, за які могли оштрафувати, становить 13. Про це повідомили в громадській організації "Чесно".

"На іншій інфографіці 47 народних депутатів — як чинних, так і колишніх, — яких позбавили виплат за прогули на загальну суму 20,4 мільйона гривень. Це більше 50% від усієї суми виплат, втрачених усіма 235 прогульниками", — пояснили в "Чесно ".

прогульщики
Інфографіка: "Чесно"

Всього за більш ніж рік роботи Верховної Ради дев'ятого скликання 235 народних депутатів позбавили таких виплат. Загальна сума коштів, які нардепи не отримали через прогули, становить 38,8 мільйона гривень.

Співробітники "Чесно" проаналізували проміжок часу з 1 листопада 2019 року (день впровадження у Верховній Раді фінансового покарання за прогули) по 24 грудня 2020 року (останній день минулого року, коли нардепи працювали в Раді і комітетах).

Вони враховували в числі оштрафованих прогульників всіх депутатів, яких протягом каденції Верховної Ради дев'ятого скликання позбавляли виплат хоча б за один місяць прогулів. Максимальна кількість місяців, протягом яких могли оштрафувати, 13.

Як пояснили в "Чесно", з 235 оштрафованих п'ятеро вже не є нардепами. Серед них — ексголгова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер, який зараз очолює Державну регуляторну службу. Також сюди увійшли Олександр Ткаченко, Ольга Бєлькова, Святослав Вакарчук та Руслан Требушкін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат з фракції Кернеса прогуляв першу сесію Харківської міськради

Лідирує за кількістю депутатів, яких хоча б один раз позбавляли виплат за прогули, фракція "Слуга Народу". Однак в "Чесно" вважають, що дивуватися нема чому, оскільки це — найбільша фракція (від загальної чисельності партії оштрафовані складають тільки 41,2%). В "Голосі" оштрафовані складають 40%, в інших фракціях — понад половину нардепів. Найбільша кількість оштрафованих виявилося в групі "За майбутнє".

Серед антилідерів виявилися наступні нардепи — Тарас Козак, Вадим Рабінович, Юрій Солод, Вадим Столар — від "ОПЗЖ", Ярослав Дубневич, Степан Івахов, Ігор Палиця — "За майбутнє" і Максим Єфімов — "Довіра". Їх оштрафували за 13 місяців на 539 280 гривень.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.