Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківські правоохоронці викрили фейкового співробітника Генпрокуратури

Вдома у шахрая знайшли посвідчення прокурора Генпрокуратури з його фото, а також дорогий годинник і одяг, які він одягав на зустрічі з потенційними жертвами.

Чоловік очолював одне з фіктивних підприємств, яке фігурувало в іншому кримінальному провадженні.

Під час обшуку у шахрая знайшли підроблене службове посвідчення прокурора відділу процесуального керівництва Генеральної прокуратури України з його фотографією. Також у нього були костюм, туфлі і годинник представницького класу, якими чоловік користувався для зустрічей з постраждалими. Про це повідомили в Державній фіскальній службі.

У червні правоохоронці почали розслідувати кримінальне провадження за ч. 5 ст. 27 (посібництво), ч.3 ст. 212 (ухилення від сплати податків) Кримінального кодексу України. В процесі слідчі розкрили кілька фіктивних підприємств, одне з них і очолював шахрай.

Фото: ГФС
Фото: ДФС

Співробітники ДФС встановили, що протягом 2020 року приватне підприємство експортувало соняшникову олію, щоб легалізувати незаконно куплену сировину для його виробництва. Експортери незаконно сформували податковий кредит з ПДВ від ризикових контрагентів, які нібито поставили підмінні товари народного споживання. Така схема мінімізації податкових зобов'язань була оприлюднена в одному з телеграм-каналів.

"В результаті обшуків, проведених в липні 2020 року за юридичною адресою приватного підприємства, було встановлено, що товарно-матеріальні цінності, які нібито надходили на його адресу від фіктивних суб'єктів підприємницької діяльності, передані за актами прийому-передачі іншому підприємству, фірмі, розташованій за юридичною адресою в Дніпрі, де також було проведено огляд. Однак, як встановили співробітники податкової міліції Харківської області, вищевказане підприємство за цією адресою не знаходиться, нерухоме майно його відсутнє, договір оренди з власником приміщень ніколи не укладали. Не були виявлені і товарно-матеріальні цінності згідно з актами приймання-передачі, які нібито передавали від приватного підприємства до цієї фірми", — пояснили фіскали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місце Кучера хотіли продати в ресторані за мільйон доларів (відео)

У той же день слідчі провели обшук вдома у директора фірми. Саме тоді вони дізналися, що чоловік користується підробленим посвідченням співробітника Генпрокуратури. Крім "корочки", у нього знайшли протоколи допитів свідків від імені прокурора Генпрокуратури і підроблені матеріали кримінального провадження. Шахрайством чоловік вимагав від підприємців гроші за "вирішення питань".

Фото: ГФС
Фото: ДФС

Розслідування показало, що шахрай раніше був судимий, він створив групу людей з підробленими документами: фіктивних директорів і керівників неіснуючих підприємств, вербував їх для схем ухилення від податків. Є і готова картотека "подільників". Кримінальне провадження відкрили відразу за кількома статтями.

Фото: ГФС в Харьковской области
Фото: ДФС у Харківській області

Податкова міліція Харківської області закликає платників податків бути обережними і пильними, знати свої права і не вступати в переговори з людьми, особистість яких точно не встановлена.

Відзначимо, 2 січня 2020 року замість ліквідованої Генпрокуратури в Україні почав працювати новий Офіс генпрокурора

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.