Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківські "євробляхери" вимагають скасувати штрафи в 17 000 гривень і готують позови до суду

Фото: Суспільне
На дорогах Харківської області нібито з'явилися патрульні з митною базою даних, які штрафують машини на іноземних номерах.

Водіям виписують штрафи на суму 8500 гривень і вилучають права з машиною. Харків'яни не згодні з такими санкціями, тому писатимуть президенту, міністру внутрішніх справ і подаватимуть позов до суду.

18 січня біля будівлі Управління патрульної поліції в Харківській області зібралися майже 50 власників автомобілів з іноземними номерами. Вони протестували проти патрульних на дорогах Харківської області, яким відкрили митну базу і дали право ловити такі авто і виписувати штрафи. За два дні зупинили близько 50 нерозмитнених машин. Про це повідомив KHARKIV Today голова громадської організації "Авто Євро Сила. Харків" Роман Старченко.

"Два дні тому у патрульних поліцейських в планшетах з'явився доступ до митної базі. Вони можуть притягувати водіїв до відповідальності за керування автомобілем на іноземній реєстрації. Перша санкція передбачає 8500 гривень штрафу, друга — 17 тисяч гривень, вилучають права на рік і на розсуд інспектора проводиться платна або безкоштовна евакуація автомобіля на штрафмайданчик. Вчора одна громадянка вже отримала 17 тисяч. Вона вранці їхала на роботу, отримала 8, думала, що більше нічого не буде. Їхала з роботи, забрали права і виписали 17. Це харків'янка", — пояснив Старченко.

Протестувальники нагадали, що в минулому році в Міністерстві внутрішніх справ обіцяли не штрафувати водіїв машин на іноземних номерах до вирішення питання про розмитнення. Голова "Авто Євро Сила. Харків" зазначає: водії не розмитнюють машини з кількох причин, в основному через дорогу процедуру або відсутність в Україні іноземця, який цей автомобіль ввіз (не можуть розпоряджатися).

Однак у начальника Управління патрульної поліції в Харківській області Олени Стрижак вирішення питання мітингувальники не знайшли. У поліції заявили, що отримали митну базу і повинні виконувати свою роботу.

"Альона Олегівна (прим. — Стрижак) підтвердила, що в планшетах є доступ до митної бази, вони як посадові особи повинні робити те, на що мають право. Це як проїзд на червоний сигнал світлофора — вони відкривають планшет, у них є факт порушення і вони зобов'язані на це реагувати. У 15 екіпажів патрульної поліції, які мають доступ, автомобілі обладнані додатковими камерами. Ці камери знімають роботу інспектора і планшет. Інспектор є заручником. Якщо в поле зору камери потрапляє автомобіль з європейською реєстрацією, інспектору нічого не залишається, як виписати постанову", — сказав Старченко.

Відтак протестувальники вирішили звертатися до президента Володимира Зеленського та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Протягом десяти днів представники "Авто Євро Сили" підготують позов до суду з вимогою скасувати постанову, яка дозволяє штрафувати водіїв машин на іноземних номерах. Ще одна мета — з'ясувати, хто і на якій підставі передав поліцейським митну базу даних.

"Надія у нас на апарат президента або самого президента і міністра внутрішніх справ пана Авакова, — пояснив Старченко. — На сьогоднішній день наш юридичний відділ не справляється з напливом. За два дні близько 40-50 протоколів. Ми готуємо колективний позов і будемо намагатися скасувати постанову. Несплачений штраф через десять днів подвоюється. Нам потрібно до цього моменту щось зробити. Коли буде видно, що цю справу розглядають, штраф не буде подвоюватися".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.