Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Кернеса просять забезпечити право особливих дітей на якісну освіту

Фото: zaita.ru
Відповідну петицію зареєстрували на сайті Харківської міської ради.

Автор звернення просить відкрити додаткові інклюзивні ресурсні центри в Харкові.

Харків'янка Тетяна Задворна звернулася до міської ради з проханням забезпечити законне право дітей з особливими освітніми потребами на якісну освіту і відкрити для цього інклюзивно-ресурсні центри, передбачені законом. Відповідна петиція під №6498 опублікована на сайті Харківської міської ради.

"Україна вибрала європейський вектор розвитку і має на меті стати країною- членом ЄС. Згідно принципів, зазначених в Лісабонському договорі (2009 г.), країни ЄС сприяють розвитку соціального забезпечення, підтримують соціальну справедливість, захист прав населення і прагнуть уникати соціальної дискримінації. В Законі України "Про освіту" від 2017 року статті 20 (Про інклюзивне навчання) зазначено, що діти з особливими освітніми потребами (далі ООП) мають право включатися до освітнього процесу в навчальних закладах", — зазначила заявниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків'яни чекають реакції Зеленського на петицію по "Коксохіму"

Крім того, автор петиції, посилаючись на чинне законодавство України, зазначає, що один інклюзивний ресурсний центр (ІРЦ) повинен бути розрахований на 12 тисяч дітей. У Харкові майже 218 тисяч дітей.

"На цю кількість дітей законом передбачено 18 ІРЦ. В нашому місті відкритий тільки один ІРЦ з командою фахівців з 13-ти чоловік. Отже, згідно із законодавством м. Харків вимагає відкриття ще 17 ІРЦ", — сказано в петиції.

Заявниця впевнена, що вирішення питання про відкриття додаткових інклюзивно-ресурсних центрів в Харкові буде мати позитивний вплив. Так, фахівці ІРЦ зможуть швидко робити комплексну оцінку навичок дітей з ООП, батьки дітей з ООП отримають можливість звернутися за допомогою до груп підтримки, а педагоги навчальних закладів отримають своєчасну методичну та консультативну підтримку від ІРЦ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленського просять зберегти харківський інститут, в якому вчать чиновників

"Просимо органи влади забезпечити законне право дітей з ООП на якісну освіту і відкрити для цього інклюзивного-ресурсні центри, передбачені законом! Віримо, що влада другого за чисельністю міста-мільйонника України, в якому достатньо вищих навчальних закладів для навчання корекційних педагогів, психологів і реабілітологів, здатна організувати якісну та доступну освіту для дітей з ООП", — сказано в петиції.

Станом на 20 листопада петицію підписали 197 осіб. Щоб її розглянули, петиція повинна набрати 5000 підписів громадян протягом трьох місяців з дня опублікування. До кінця збору підписів залишилося 86 днів.

 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.