Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Кернес першим після смерті отримає звання почесного харків'янина

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today.
У положення про звання "Почесний громадянин Харкова" внесли поправки.

Депутати Харківської міської ради проголосували за те, щоб міським головам можна було посмертно присвоїти звання почесного громадянина Харкова.

24 лютого на третій сесії Харківської міськради VIII скликання депутати доповнили положення про звання "Почесний громадянин Харкова", щоб його могли посмертно отримувати міські голови.

"Ухвалення цього рішення дозволить продовжити роботу, пов'язану з організацією, увічненням і нагородженням особистостей, громадських діячів Харкова. Доповнюємо це положення, у виняткових випадках, звання "Почесний громадянин Харкова" може бути посмертно присвоєно людям, яких обрали на посаду Харківського міського голови", — повідомив перед голосуванням секретар Харківської міськради Ігор Терехов.

Депутати Ігор Черняк ("Блок Світличної") та Ірина Гончарова ("Європейська солідарність") запропонували виключити з доповнення словосполучення "міські голови", щоб і інші видатні харків'яни могли посмертно отримувати звання почесних громадян міста.

"У переліку тих, кому давали звання, майже 80% мають статус людей з політично-бізнесового істеблішменту. Це чиновники, депутати, колишні народні депутати, голови обладміністрацій, мери і так далі. Але не тільки цим обмежується звання почесних громадян, у нас ще є діячі науки, культури, спортсмени, вчені. У мене є пропозиція, багато видатних вчених було, хтось був засуджений і розстріляний, хтось закінчив життя в еміграції, але всі ці люди формували життя і обличчя Харкова і зробили вагомий внесок у розвиток нашого міста. Я вважаю, що ми не повинні обмежувати присвоєння звання виключно померлим міським головам", — заперечив Ігор Черняк.

Секретар Харківської міськради був проти виключення словосполучення про міських головів, але запропонував внести коригування пізніше.

"Цей проєкт не догма, ми подивимося, проаналізуємо разом з вами і подивимося, якщо будуть гідні люди, як ви говорите, Нобелівські лауреати і так далі, ми внесемо корективи", — додав Ігор Терехов.

Підтримала пропозицію Ігоря Черняка і правнучка історика Дмитра Багалія Ірина Гончарова.

"Це виглядає дивно, бо видатних харків'ян багато, не потрібно боятися, що цей список буде довгим, тому що померлим не потрібно платити стипендію і це не буде великим навантаженням на міський бюджет. А для репутації міста, зокрема, міжнародної — це буде красиво", — пояснила депутатка.

Ігор Терехов виніс на голосування запропоновану поправку, але депутати її не підтримали. Депутатський корпус ухвалив в цілому доповнення положення про присвоєння звання почесних громадян Харкова посмертно міським головам. Це рішення підтримали 67 депутатів, один був проти і вісім утрималися.

Нагадаємо, звання "Почесний громадянин Харкова" присвоюється з 1999 року. Той, кому його присвоюють, щомісяця отримує стипендію з міського бюджету в розмірі п'яти мінімальних зарплат. Наприклад, стипендію отримують небідні Михайло Добкін, Олександр Фельдман, Віктор Остапчук та Володимир Мисик.

Як писав KHARKIV Today, п'ятий мер Харкова Геннадій Кернес помер 16 грудня 2020 року в клініці "Шаріте" (Берлін).

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.