Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

ЄС може скасувати безвіз з Україною через рішення Конституційного Суду

Фото: zn.ua
Володимир Зеленський вже скликав термінове засідання Ради національної безпеки і оборони України.

Рішення КСУ про скасування обов'язкового подання декларацій є достатньою підставою для початку запуску Європейською Комісією механізму тимчасового призупинення дії безвізу.

Європейський Союз серйозно стурбований вчорашнім рішенням Конституційного Суду України про скасування перевірки електронного декларування і воно може стати підставою для тимчасової відміни дії безвізового режиму. Про це повідомляє "Европейская правда" з посиланням на лист посла України при ЄС Миколи Точицького на адресу віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

"Як поки неофіційно відзначають наші контакти, рішення Конституційного Суду України No13-р / 2020 року, яке скасувало ключові антикорупційні повноваження НАПК, кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, є достатньою підставою для початку запуску Європейською Комісією механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму", — йдеться в листі.

Тим часом, Президент України Володимир Зеленський вже скликав термінове закрите засідання Ради національної безпеки і оборони для визначення заходів невідкладної належної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці і обороні країни.

"Змушені констатувати, що останнім часом з'явилися ознаки того, що окремі суб'єкти намагаються переглянути ключові частини суспільного договору в Україні, які передбачають нульову толерантність до корупції і будь-якої форми непрозорості в державному управлінні. Це неприпустимо", — йдеться на сайті глави держави.

У повідомленні також йдеться, що будуть напрацьовані законопроєкти, які дозволять в подальшому запобігати виникненню подібних криз. Зеленський представить їх до Верховної Ради як невідкладні.

"Нищівний удар, який наноситься досягненням країни в сфері боротьби та ефективної протидії корупції в Україні, не може залишатися без уваги. Необхідна негайна і жорстка оцінка рішень окремих суб'єктів, дії яких стають суспільно небезпечними", — заявив Зеленський.

Нагадаємо, 27 жовтня 2020 року КСУ визнав неконституційною кримінальну відповідальність за подачу декларації або декларування завідомо недостовірних відомостей. Увечері 28 жовтня на сайті НАПК стали недоступні всі декларації.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.