Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Деззасоби, термометри і щитки: що купують харківські школи до 1 вересня

Чи будуть харківські вчителі проводити заняття в щитках — питання.

Школи Харківської області закуповують на тендерах мило, деззасоби, антисептики і навіть щитки.

З початку епідемії управління освіти міста і області почали потихеньку робити специфічні закупівлі, пов'язані з коронавірусом. Уже в травні пройшли перші тендери, в яких предметом закупівлі були інфрачервоні безконтактні термометри. Тоді вони були потрібні для дитячих садків, які відкрилися в червні. Напередодні 1 вересня KHARKIV Today вирішив з'ясувати, як скупилися райони. Адже в умовах коронавірусу школи за рекомендаціями МОЗ повинні бути про запас забезпечені дезінфікуючими засобами (повинні стояти на всіх входах), масками (потрібен запас для всіх педагогів мінімум на 5 днів), рідким милом (обов'язково у всіх туалетах), безконтактними термометрами, а також щитками (для шкіл, які знаходяться в "помаранчевій" зоні карантину). Відповідальність за весь антикоронавірусний набір — на директору кожної школи.

ЩО КУПУВАЛИ ШКОЛИ МІСТА

За даними, опублікованими в системі державних закупівель ProZorro, з 9 районів Харкова напередодні нового навчального року придбали більшу частину з антикоронавірусного набору управліннях освіти Шевченківського та Київського районів.

У Шевченківському районі, де в 30 школах комунальної форми власності навчаються понад 20 тисяч дітей, а в 31 дитсадку — 6500 дітей, що купили: 2500 літрів рідкого мила, 33 штуки дезінфікуючого засобу, 57 антисептиків для рук і 41 інфрачервоний термометр.

У Київському районі розташовані 23 школи комунальної форми власності, там 18 тисяч 640 учнів, також в районі 36 дитсадків. Для них придбали 2700 літрів рідкого мила, 210 літрових засобів для дезінфекції та 1 інфрачервоний термометр.

У Московському районі знаходиться 36 шкіл і 37 дитсадків. Управління освіти адміністрації району купило 76 інфрачервоних термометрів. Недавніх закупівель мила, деззасобів та антисептиків нам знайти не вдалося.

Рідким милом запаслися в управлінні освіти Холодногірського району. Для шкіл району купили 2550 літрів мила, в районі 8100 учнів 12-ти шкіл і більше трьох тисяч вихованців в 22 дитсадках. Термометри, деззасоби і антисептики через тендер вони найближчим часом не закуповували.

Безконтактні інфрачервоні термометри в червні і липні купували в управлінні освіти Новобаварського району. В районі 15 шкіл і 16 садів, для них придбали 56 термометрів. При цьому закупівель мила, деззасобів та антисептиків ми не побачили.

У Немишлянському районі, де 20 шкіл і 19 дитсадків, ще в червні управління освіти купувало 27 безконтактних термометрів і 191 антисептик і більше нічого з того, що потрібно для виконання рекомендацій МОЗ, на сайті ProZorro не значиться.

У Слобідському районі працюють 19 шкіл і стільки ж дитсадків, там в кінці травня купили 20 інфрачервоних термометрів і 2000 літрів рідкого мила (400 5-літрових пляшок). Тендерів на деззасоби і антисептики ми не знайшли.

На сайті ProZorro нам не вдалося побачити "коронавірусних закупівель" управлінь освіти адміністрацій Індустріального (21 дитсадок і 18 шкіл) і Основ'янського районів (18 дитсадків і 10 шкіл).

За словами директора департаменту освіти Харківської міськради Ольги Деменко, гроші на антикоронавірусний набір дали на минулій сесії, яка відбулася 19 серпня, а частина закупівель пройшла раніше.

"Справа в тому, що на попередніх етапах підготовки до нового навчального року, це було і в травні, і в червні, райони вже для садків і шкіл частково закуповували. А ось на останній сесії Харківської міськради 19 серпня були виділені додаткові гроші на покупку безконтактних термометрів і на покупку дезінфікуючих засобів. І на даний момент, наскільки мені відомо, всі райони працюють над закупівлею безконтактних термометрів і дезінфікуючих засобів. Це точно", — розповіла вона KHARKIV Today.

Відзначимо, ми не знайшли жодного тендеру від управлінь освіти в Харкові на покупку щитків. Хоча місто знаходиться в "помаранчевій" зоні адаптивного карантину як мінімум до 7 вересня. Це означає, що вчителі повинні викладати в щитках.

Маски для міських шкіл не купували, оскільки їх до 1 вересня обіцяють роздати безкоштовно. Учням дістанеться по чотири штуки, педагогам — по десять штук. Школярам молодших класів маски не потрібні, тому вони їх не отримають.

ЩО КУПУВАЛИ ШКОЛИ ОБЛАСТІ

Маски в області купують за бюджетні гроші. Наприклад, партію в сім тисяч штук купили в Богодухівському районі. Цей район, як і Харків, потрапив до "помаранчевої" зони, там вирішили купити і 55 щитків для вчителів.

Запасаються щитками для вчителів і в районах, які відносяться до "зеленої" зони. Так, 22 захисних щитків купили в селищі Зачепилівка, ще три щитки купила школа в селищі Донець (Балаклійський район).

В області пам'ятають і про температурний скринінг, тому закуповують термометри. Зокрема, безконтактні інфрачервоні термометри купили: Мерефа (30 штук), Великий Бурлук (10 штук), Люботин (8 штук), Лозова (6 штук), Богодухівський район (37 штук), Зміївський район (31 штука), Зачепилівський район ( 27 штук), Дергачівський район (25 штук), Близнюківський район (20 штук), Шевченківський район (18 штук), Кегичівський район (13 штук), Первомайський район (12 штук), Нововодолазький район (10 штук).

Напередодні нового навчального року запаслися і антисептиком. Закупівлі пройшли в Люботині (200 літрів антисептика), Зачепилівці (160 літрів антисептика) і в Ізюмському районі (130 літрів антисептика), деззасоби купили в Зміївському районі (186 літрів) і Куп'янську (90 літрів). Рідким милом запаслися, серед інших, в Богодухівському, Кегичівському, Шевченківському, Первомайському районі та Куп'янську.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.