Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

COVID в Харкові вдома: як здати аналіз, викликати медсестру і лікаря

Здавати аналізи і лікуватися можна не тільки в клініці.

Сімейні лікарі все частіше рекомендують хворим з коронавірусом лікуватися вдома, "швидкі" на виклики приїжджають тільки у важких випадках. KHARKIV Today дізнавався, як таким пацієнтам здати вдома тест, зробити укол і проконсультуватися з лікарем, не встаючи з ліжка.

Попит породив пропозицію: в Харкові за лічені місяці з'явилася реальна "коронавірусна індустрія". У приватних медичних центрах існують спеціальні бригади, які можуть зробити ПЛР-тест вдома у хворого і відразу ж призначити лікування і зробити укол. Правда, все це коштує чималих грошей.

Тести в ліжку

Сімейні лікарі рекомендують пацієнтам з симптомами гострого респіраторного захворювання залишатися вдома. Проте, тест якось треба зробити. Годинами стояти в черзі до державної або приватної лабораторії під силу не кожному хворому, та й зайвий раз наражати на небезпеку оточуючих не хочеться. Центри швидко підлаштувалися під наявний запит і пропонують здати аналіз, не встаючи з ліжка.

Найдорожчий виїзд за ПЛР-тестом пропонує приватна клініка "Еввіва" — 3080 гривень. Але у них є конкурентна перевага перед іншими приватними медиками: разом з медсестрою за тестом поїде лікар, який відразу ж може оглянути пацієнта, послухати легені і, ще до того, як тест буде готовий, призначити йому лікування, виходячи з симптоматики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де зробити ПЛР-тест на коронавірус в Харкові

В "Інвітро" тестування вдома коштує значно дешевше.

"Сам тест коштує 900 гривень, ще 25 гривень — за витратні матеріали та 170 гривень — виїзд", — пояснили в приймальній лабораторії.

Виїжджають медпрацівники тільки по буднях, результати тесту доведеться чекати два дні.

У Медцентрі "Здоров'я" сам тест обійдеться в 1400 гривень, крім того, 250 гривень пацієнту потрібно заплатити за те, щоб його зробили вдома. У "Сінево" тести роблять за 990 гривень, за візит бригади потрібно заплатити 400 гривень, але якщо хворий бажає протестуватися в той же день, потрібно доплатити ще сотню. Медики клініки Your baby приїдуть з тестом до дітей і дорослих за 500 гривень, сам тест обійдеться в 1000 гривень.

Виклик лікаря додому влетить в копієчку

Після того, як тест на коронавірус виявиться позитивним, пацієнту може знадобитися лікування. Ті, хто погано почувається або просто не довіряє телефонним консультаціям сімейного лікаря, можуть скористатися послугами приватних клінік.

В Unilik пропонують лікуватися дорого-багато: за 3000 на день — повний спектр медичних послуг, в який входять і тести вдома, і огляд лікаря, призначення препаратів, цілодобова телефонна підтримка, візити медсестри для уколів, крапельниць та інших маніпуляцій. Саме таким чином, кажуть в медцентрі, вже вилікували 20 осіб. Але можна обмежитися одноразовим викликом лікаря додому за 1200 гривень.

"Що стосується медсестер, то ми працюємо тільки за своїми призначеннями. Тобто, спочатку лікар наш повинен призначити лікування, і за його призначенням може працювати медсестра", — розповіли в клініці.

медсестра
Багато клінік беруть за візит до пацієнта з COVID подвійну ціну. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Приблизно такі ж ціни за візит терапевта до пацієнта з коронавірусом встановили і в ОН Клінік — 1400 гривень за візит. Медсестра бере менше, 800 гривень, але до цієї суми потрібно додати ціну маніпуляцій: 350 гривень — за крапельницю, 150 — за внутрішньовенний укол, 100 — за внутрішньом'язовий.

Можуть направити терапевта додому і в клініці "АРЕМ", але відразу визнають, що послуга ця для них нетипова і краще б пацієнтові з коронавірусом звернутися до сімейного лікаря. Мінімальна сума за такий виклик — 1300 гривень.

На сайтах безкоштовних оголошень можна знайти пропозиції від практикуючих медиків — лікарів і медсестер. Як правило, такі послуги обійдуться дешевше, ніж в клініці. Правда, фахівці не завжди готові їхати на виклик. Наприклад, лікар-реаніматолог Юлія, яка спеціалізується на післяопераційних пневмоніях, готова консультувати хворих з COVID віддалено за 200 гривень. Медсестри віддалено не працюють: виїзд додому для уколу, крапельниці та інших маніпуляцій обійдеться хворим значно дорожче, ніж звичайний виклик додому медсестри.

"750 гривень за візит, це незалежно від кількості уколів і крапельниць. Є колеги, які беруть менше", — розповіла медсестра Поліна.

Візит медсестри, яка виїжджає тільки до коронавірусних хворих, в Харкові буде коштувати не менше 500 гривень. Це набагато більше середньоринкових цін за візит до будь-якого іншого хворого, який обходиться в середньому в 150-200 гривень.

Як писав KHARKIV Today, недавно в місті з'явилися спеціальні бригади медсестер, які можуть приїхати до хворих коронавірусом.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.