Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Чим закінчилися історії "харківських терористів", які брали заручників

Фото: Нацполиция
За останні п'ять років в Харківській області заручників брали тричі.

Доля зловмисників склалася по-різному, одного ліквідували, другий отримав вирок, а третього судять досі.

Пригадується три гучних випадки, коли брали заручників в нашому регіоні. Всі вони відбулися за останні п'ять років. Два з них — в Харкові, ще один — в області.

Дві історії отримали своє логічне завершення — одного із зловмисників ліквідували на місці злочину, другому зачитали вирок. Ще одного досі судять.

"Люботинський стрілок"

Трагедія в тихому селищі Водяне — зі стріляниною, гонитвою і захопленням заручників на трасі Київ— Харків розігралася в кінці травня 2015 року. її причиною стали борги. Все сталося в той день, коли чоловіка прийшли виселяти з будинку.

48-річний Олег Гапон схопився за карабін, коли на порозі з'явилися судовий виконавець, кредитор і ведмежатники. Він убив чоловіка, який позичив йому гроші, і майстра, який прийшов міняти замки в будинку. Крім цього, поранив нового власника будинку.

Гапон, дом люботинский стрелок
Будинок, який захищав "Люботинський стрілок"

После этого стрелок сел в машину и уехал. Остановился на одной из заправок на трассе Киев-Харьков в районе поселка Коротыч. Там он захватил троих заложников (сотрудников АЗС). Он требовал коридор на Донбасс. Людей обещал отпускать по дороге в Горловку по одному. Переговоры длились шесть часов.

Після невдалих переговорів його ліквідували.

Захоплення "Укрпошти" напередодні Нового року

30 грудня 2017 року, чоловік в масці і з вибухівкою захопив будівлю "Укрпошти" на вулиці Шевченка, поруч з ТЦ "Рост". У відділенні пошти знаходилося 11 людей: дев'ять дорослих і двоє дітей. Через шість годин після захоплення бійці спецпідрозділів взяли штурмом відділення і звільнили всіх заручників.

Володимир Безух, саме так звуть обвинуваченого, тоді так і не висунув чітких вимог і не зміг повідомити, навіщо він утримує людей. Вдома у нього знайшли речовину, схожу на наркотичну. Пізніше з'ясувалося, що він проходить по одній з кримінальних справ, пов'язаних з обігом наркотиків.

"Обвинувачений каже, що робив захоплення заручників для власного піару, оскільки він обраний Богом", — розповів прес-секретар прокуратури області Дмитро Чубенко.

Підозрюваному провели судово-психіатричну експертизу. Його визнали осудним, відповідно Безух повинен нести відповідальність за свої дії.

Безух, Укрпочта
Володимир Безух під час першого судового засідання.

У прокуратурі Харківської області повідомили, що справу слухають в суді досі. Останнє засідання відбулося в перших числах липня. На ньому вивчали письмові речові докази, допитували потерпілих, вивчали відео з камер спостереження і відео слідчого експерименту. Наступне засідання призначили на 4 серпня.

"На жаль, ця справа розглядається два з половиною роки через те, що два рази судді, які були в складі колегії, виходили на пенсію, а обвинувачений клопотав про розгляд справи з початку, — повідомив Чубенко. —  Зараз розгляд справи вже наближається до фінальної стадії, а саме судових дебатів і вироку".

Володимиру Безуху загрожує від 7 до 15 років в'язниці. Зараз, за ​​рішенням суду, він перебуває в СІЗО, але може вийти під заставу в розмірі 192 100 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  У поліції розповіли подробиці про затримання можливого спільника луцького терориста в Харкові

Взяв у заручниці перехожу і поранив поліцейського

Ще одна історія із захопленням заручників, вірніше заручниці, сталася 24 грудня 2019 року. Мешканка Немишлянського району відвела дитину до дитсадка і поверталася додому, коли на неї накинувся незнайомий чоловік і приставив ніж до горла. Чоловік заявив, що тепер вона — його заручниця. Перехожі викликали поліцію.

Від поліцейських, які прибули на місце події, чоловік зажадав на обмін заручниці негайної зустрічі зі своїм знайомим. Начальник карного розшуку районного відділу поліції Олександр Гицель запропонував себе для обміну на заручницю. Зловмисник погодився і відпустив жінку, поліцейський, прораховуючи план затримання, намагався заспокоїти чоловіка і запропонував йому закурити. Коли зловмисник відволікся, щоб підпалити сигарету, поліцейський спробував затримати чоловіка, але той встиг вдарити його ножем в шию. Чоловіка затримали.

взял заложницу приговор, приговор ранил полицейского
Підсудний перед оголошенням вироку

З'ясувалося, що напередодні зловмисник випивав зі своєю приятелькою, і вона поскаржилася на чоловіка, який в той час знаходився в лікарні. Жінка розповіла, що чоловік її принижує і постійно затіває сварки. Товариш по чарці пообіцяв покарати кривдника і вирішив напасти на незнайому перехожу, щоб зажадати від поліції обміняти її на чоловіка товаришки по чарці.

Під час судового слідства чоловік визнав свою провину і розкаявся. У червні 2020 року Фрунзенський районний суд Харкова визнав його винним у захопленні заручників (ч. 1 ст. 147 КК України) та зазіханні на життя співробітника правоохоронного органу (ст. 348 КК України) та засудив    до 11 років позбавлення волі.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.