Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Безкоштовно і за гроші: як у Харкові вивчити українську мову

Фото: Просвіта 
Під час карантину багато безкоштовних клубів закрилися.

Три тижні тому сфера обслуговування заговорила українською. Багато власників бізнесів почали вчити своїх співробітників, інші харків'яни шукають курси української. KHARKIV Today дізнався, де можна опанувати мову.

Як це не парадоксально, але ще два роки тому курсів української мови в Харкові було більше, ніж зараз. Багато проєктів припинили існування через карантин. Проте, в Харкові можна як попрактикувати розмовну українську, так і вивчити її з нуля.

Офіціант і тренер йдуть вчитися

З 16 січня 2021 року сфера обслуговування в Харкові повинна була перейти на українську мову. Справа поки що йде зі змінним успіхом. До Секретаріату уповноваженого із захисту державної мови надійшло 15 скарг з Харківської області на відмову розмовляти з клієнтом українською — за кількістю звернень регіон знаходиться в першій п'ятірці.

Взагалі більшість українців перехід кафе, спортзалів та інших громадських місць на державну мову схвалили. Київський міжнародний інститут соціології з 27 січня по 1 лютого провів опитування про ставлення громадян до таких змін. 61% опитаних підтримують перехід, при цьому 34% висловилися проти, а решта утрималися. На Сході (Харківська, Запорізька та Дніпропетровська області) розклад інший: 38% підтримали рішення влади, 55% — проти.

Як би громадяни не ставилися до нововведень, але закон є закон. Багато компаній в Харкові почали замовляти для співробітників корпоративні курси. В освітньому центрі "Я і моя школа" кажуть, що вже провели тренінги для мережі кав'ярень і спортзалів. За словами педагогів, термін і особливості навчання вони підбирають під клієнта індивідуально. Вартість навчання залежить від кількості учасників, наприклад, кав'ярня за 4 заняття для 15 осіб заплатила 4 тисячі гривень. Можна оформити розстрочку.

Контакти: м. "Університет", вул. Костомарівська, 2. Тел: (066) 18 89 975

Багато харків'ян долають мовний бар'єр індивідуально. Як правило, година заняття з педагогом в Харкові коштує 200 гривень, але у педагога з великим послужним списком розцінки можуть бути і вищі.

Безкоштовні курси закрилися 

Ще пару років тому в Харкові було кілька програм для безкоштовного вивчення української мови. Одні не пережили коронакризу, інші закрилися самі. Наприклад, мовний клуб в хабі "Говерла" припинив існування ще в 2019 році разом з хабом.

Безкоштовні курси при Університеті радіоелетроніки проіснували з 2018 року по березень 2020 го. Про те, як вони проходили, KHARKIV Today писав. Закрилися курси, коли почався карантин. За словами організаторів, поки їх не мають наміру відновлювати.

Зате заняття за гроші в ХНУРЕ готові почати через місяць. Як і раніше, вони будуть проходити двічі  на тиждень в одній з аудиторій університету. Викладачі набирають групи до 10 осіб. Заняття будуть починатися о 17:00 і 19:00, тривати — півтори години. Всього курс включає в себе 30 занять і розрахований як для тих, хто трохи знає українську, так і для початківців.

Записатися на курси: (057) 702 14 98, (066) 445 90 73.

Розмовні клуби

Крім освітніх курсів, де мови можна навчитися, в Харкові працюють і розмовні клуби, де можна попрактикуватися говорити українською.

У згаданому вище центрі "Я і моя школа" розмовний клуб відкриває двері для любителів української мови по четвергах о 17:00. До 20:30 учасники клубу спілкуються на різні теми під наглядом куратора — дипломованого філолога, який виправляє помилки.
У Клубі кажуть, що чекають людей з будь-яким рівнем підготовки. Ті, хто зовсім не знає української мови, спочатку може просто слухати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як магазини, ресторани і комунальні служби перейшли на українську

Український розмовний клуб діє і при Центральній бібліотеці Індустріального району на ХТЗ. Як правило, засідання клубу проходять по вівторках, початок — о 16:00. Зазвичай гості і модератори обговорюють українську літературу. На наступному засіданні, яке пройде в нестандартний для клубу день, четвер 11 лютого, будуть говорити про творчість Лесі Українки.
Раніше такий же клуб працював у бібліотеці ім. Льва Толстого на Холодній горі, але через карантин засідання припинилися, відновити зустрічі планують в березні.

Контакти: вул. Миру, 20. Тел: (057) 293 30 55

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.