Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

АМКУ через рік перевірить покупку акцій "Харківобленерго" кіпрською компанією Новинського

В Антимонопольному комітеті побоюються, що у "Харківенергозбуту" і "Харківобленерго" не буде конкурентів.

Кіпрська компанія, пов'язана з Новинським, рік тому купила по 25% акцій "Харківенергозбуту" і "Харківобленерго". Тепер в цьому угледіли право на монополію, хоча раніше дали дозвіл.

Антимонопольний комітет України розпочав розгляд справи про економічну концентрацію у вигляді придбання кіпрською компанією Lovitia Investments Ltd акцій приватного акціонерного товариства "Харківенергозбут" та акціонерного товариства "Харківобленерго". Державний уповноважений видав відповідне розпорядження, — повідомили в АМКУ.

Lovitia Investments Ltd знаходиться в місті на південному узбережжі Кіпру — Лімасол. В Антимонопольному комітеті будуть перевіряти інформацію про концентрацію цих компаній на ринку електричної енергії. Через те, що по 25% акцій належать одній компанії, в АМКУ підозрюють: у них не буде конкурентів.

"Комітет відпрацює наявну інформацію і з'ясує можливість конгломератних наслідків концентрацій, зокрема, можливість посилення ринкової влади суб'єкта господарювання, в групу якого входять або будуть входити учасники концентрації після її завершення. Зазначені концентрації можуть при певних умовах призвести до суттєвого обмеження конкуренції на ринках електричної енергії", — відзначили в АМКУ.

Комітет звернувся до зацікавлених осіб, які можуть вплинути на об'єктивний розгляд справ або прийняття рішення, з проханням надсилати свої зауваження або пропозиції на електронну адресу concentrations@amcu.gov.ua. Зробити це можна буде до 30 жовтня.

Відзначимо, навесні 2015 року екс-голова Адміністрації президента Ігор Райнін був замішаний в корупційному скандалі з "Харківобленерго". З телефонних розмов Райніна (на той момент голова Харківської обласної державної адміністрації) з'ясували, що у нього був контроль над "Харківобленерго", зокрема, над наближеним до президента Петра Порошенка Ігорем Кононенком.

Крім того, колишній нардеп Дмитро Крючков пізніше заявив, що в корупційній схемі, де "Харківобленерго" присвоїло державні кошти, Райнін отримував від трьох до п'яти мільйонів гривень щомісяця

Як повідомляли в Харківському антикорупційному центрі, народний депутат Вадим Новинський отримав станом на 2017 рік 131 млн гривень дивідендів від кіпрських компаній. Серед них — Lovitia Investments Ltd (володіє акціями "Харківенергозбуту" і "Харківобленерго"). Всього у Новинського в декларації було вказано 79 компаній, кінцевим бенефіціарним власником яких він був. У декларації за 2019 рік Новинський також вказав акції в Lovitia Investments Ltd.

Нагадаємо, сьогодні 65% акцій "Харківобленерго" належать Фонду державного майна України, ще 30-ма відсотками володіє кіпрська фірма "Garensia enterprises limited", пов'язана з Костянтином Григоришиним.

Однак в листопаді 2019 року Антимонопольний комітет України дозволив панамській компанії "Great Station Properties S.A." придбати акції "Харківобленерго". За інформацією "Наших грошей", це забезпечить новому власнику перевищення 25% голосів у вищому органі управління. "Great Station Properties S.A." теж підконтрольна нардепу Вадиму Новинському і синові екс-голови правління сумського заводу Володимиру Лук'яненку-молодшому.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.