Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Активісти вимагають від забудовника обговорити план реставрації будинку Сурукчі

Фото: facebook.com/rebecka.beka
дом сурукчи
На думку SaveKharkiv, "Житлобуд-2" повинен починати будівництво багатоповерхівки на вул. Садовій тільки після того, як буде врятовано пам'ятку архітектури місцевого значення.

Представники громадської ініціативи SaveKharkiv звертаються до будівельної компанії "Житлобуд-2" з вимогою провести відкрите обговорення плану реставрації пам'ятки архітектури місцевого значення — Будинку Сурукчі.

В історичному центрі Харкова, за адресою вулиця Садова, 9, компанія "Житлобуд-2" планує незабаром почати будівництво багатоповерхового житлового комплексу.

По сусідству знаходиться пам'ятка архітектури місцевого значення — так званий Будинок Сурукчі. Цей особняк кінця ХIХ століття примітний тим, що в 1903 році його власник, отоларинголог Степан Сурукчі вилікував видатного оперного співака Федора Шаляпіна. Після цього знаменитий бас не раз бував тут, як і багато інших видатних людей того часу — наприклад, артист Олександр Вертинський.

Згідно закону, пам'ятку архітектури не мають права зносити і зобов'язані зберігати її в автентичному вигляді. Восени 2019 року в "Житлобуд-2" пообіцяли почати підготовчі дореставраційні роботи Будинку Сурукчі, який увійде до складу елітного житлового комплексу по вулиці Садовій, 7-9. Керуючий компанією "Житлобуд-2" Олександр Конюхов запевняв, що забудовник взяв на себе відповідальність реставрувати історичну будівлю. Його слова привів сайт "СтройОбзор".

"Разом з рішенням будувати цей комплекс ми взяли на себе відповідальність реставрувати Будинок Сурукчі. Однак всі складнощі в компанії ми сприймаємо як виклик, і для нас будувати в центрі цікаво. Для того, щоб після реставрації, Будинок Сурукчі через роки не почав знову руйнуватися, він не повинен стояти пусткою, йому потрібне функціональне призначення. Яким воно буде — поки не визначено, але абсолютно точно його функціональним призначенням не буде житло", — говорив Конюхов.

Представники громадської ініціативи SaveKharkiv звертають увагу, що, незважаючи на плани швидкого будівництва багатоповерхівки поряд з пам'яткою архітектури, ніяких робіт з реставрації самого Будинку Сурукчі забудовник так і не розпочав. Активісти наполягають, що реставрація повинна бути проведена до початку будівництва багатоповерхівок і вимагають від компанії "Житлобуд-2" проведення громадського обговорення за участю архітекторів і громадських організацій, щоб спільно знайти спосіб зберегти пам'ятку архітектури і культури Харкова.

Як писав KHARKIV Today, в 2013 році занедбаний з початку 2000-х особняк міськрада разом з ділянкою продала компанії "Тредстоун", що належала людям з оточення міського голови Геннадія Кернеса.

Тоді активісти провели кілька концертів у дворі історичного будинку на знак протесту проти його можливого знесення. У 2018 році власником ділянок на Садовій, 7 і 9 стало ТОВ "Домір" (власник Олександр Банніков), засновник якого "Житлобуд-2" — один з найбільших харківських забудовників, що спеціалізується на будівництві елітних багатоповерхівок. Міський голова Геннадій Кернес пообіцяв, що ніякі історичні цінності знесені не будуть, а навпаки, прикрашені".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.