Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

17 000 гривень штрафу або обсервація: на "Гоптівці" — нові правила для подорожуючих із Росії

граница
Із 15 квітня на "Гоптівці" почали діяти нові правила: всі, хто перетинає кордон пішки, повинні їхати в обсервацію. За відмову — штраф.

Із 15 квітня на "Гоптівці" почали діяти нові правила: всі, хто перетинає кордон пішки, повинні їхати в обсервацію. В іншому випадку штраф від 17 000 до 34 000 гривень. Превентивні методи боротьби з коронавірусом повинні були стартувати на українсько-російському кордоні ще 7 квітня.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ ЗАРАЗ

Вільний перетин українсько-російського кордону із зобов'язанням піти в самоізоляцію закінчилося. Всі, хто перейшов кордон в російському пункті пропуску  "Нехотєєвка"  вранці 15 квітня, вільно в'їхати в Україну не змогли. Сергій Волков пішов з нейтральної території на "Гоптівку" з вагітною дружиною о 9 годині ранку. Вони поверталися із заробітків у Тулі в Дніпро, де планували і залишитися до самих пологів. Отримали листи інформаційної згоди, заповнювали, обіцяючи піти на 2-тижневу самоізоляцію за місцем свого проживання. Але в якийсь момент українські прикордонники сказали їм повернутися назад зі словами, що тепер всіх піших відправлятимуть на обсервацію.

"Нас просто відправили на нейтральну територію чекати автобуси. Нас було близько двадцяти осіб, моторошний вітер, холод. Молода дівчина з однорічною дитиною кинулася до віконця, благала відпустити її на самоізоляцію, але й її "завернули". Потім її підхопила машина, для них проїзд залишився відкритим", — розповів мандрівник KHARKIV Today.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша смерть від коронавірусу в Харківській області. Температурний скринінг в селі і рідні на самоізоляції

Після декількох годин на "нейтралці" Сергія з дружиною взяли попутниками в автомобіль, який їхав до Харкова. Решта людей залишилася чекати автобуси. Нерегулярні рейси виконують автобуси, які раніше курсували в Фельдман-екопарк. Їх залучають з початку карантину за необхідності — в день розвозили кілька сотень людей. Раніше вони вивозили пасажирів до Харкова і поверталися за новими. Але 15 квітня вони повинні були везти всіх в обсервацію. Куди — ніхто не говорив. За однією інформацією, на базу в районі Лісопарку, за іншою — в санаторій "Роща" або "Бермінводи".

Безальтернативна обсервація не влаштовувала багатьох мандрівників, які прибули на Гоптівку. Хтось боявся заразитися в автобусі, хтось готовий був заплатити штраф, щоб не їхати невідомо куди. О 17:00 три десятки людей все-таки повантажили в автобус і вивезли за територію "Гоптівки". Потім більшість написала відмову від обсервації. Ольга була однією з них.

"Тридцять чоловік із 34 написали відмову від обсервації. Тому я вже їду додому на машині. Ті, хто погодився, залишилися чекати на" Гоптівці ". Я написала відмову від обсервації. Якби підписала, то поїхала б в санаторій, звідки може виходити і куди може заходити хто завгодно. Я не підтримую подібний популізм. Якщо ви боретеся за безпеку, то забезпечте її: не возіть переповненими автобусами, зобов'яжіть поліцейських, які складають протокол, надягати маски і рукавички", —написала в соцмережах дівчина.

ОФІЦІЙНО

У Харківській області, незважаючи на кордон із Росією, в обсервації всього 10 чоловік. Хоча місць для обсервації в рази більше — за словами губернатора Олексія Кучера, готові розселити близько 1000. І це при тому, що кожного дня в Харківську область із Росії до 15 квітня прибувало по 500 чоловік.

"На сьогоднішній день на обсервації в області перебувають 10 осіб. Перетнули кордон більше людей. Ми знаємо, що є люди незадоволені, але у нас ситуація в країні нетипова і застосовуються заходи, які можуть бути і не до вподоби. В той же час, всі ці дії спрямовані на те, щоб ми припинили поширення цієї хвороби. Тому що на сьогоднішній день ви все знаєте, що в однієї людини вже підтверджено коронавірус, яка перетнула кордон із Російською Федерацією. Тому ці заходи виправдані. Люди, які перебувають в місцях обсервації, забезпечені всім необхідним. З огляду на ту постанову, яку прийнято було урядом, нам необхідно забезпечити тільки місця обсервації, які були визначені і затверджені, насамперед, і санітарним лікарем. Люди повинні за цією постановою харчуватися за власні кошти. В той же час, нами залучено додаткові кошти не тільки бюджетні, це гроші бізнесменів, за які ми годуємо людей, які знаходяться в обсервації", — сказав Кучер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харківській області виписали перший штраф за прогулянку без маски

Місця, куди відвозять людей на обсервацію, з метою безпеки не називають. Санаторії охороняються Нацполіцією. Насильно примушувати до обсервації поліція нікого не може. Максимум — скласти протокол.

"Це два санаторії, ці місця визначалися заздалегідь, вони перевірялися санітарним лікарем. Вони облаштовувались відповідно до вимог, які були визначені головним санітарним лікарем Віктором Ляшко", — сказав голова ХОДА.

ЯК БУЛО ДО 15 КВІТНЯ

Із 26 лютого співробітники Східного регіонального управління Держприкордонслужби проводили температурний скринінг всіх, хто перетинав кордон. Як повідомив KHARKIV Today старший офіцер з питань взаємодії із засобами масової інформації Східного регіонального управління Держприкордонслужби Юрій Трубачов, за цей період ні у кого з прибулих не було ознак коронавірусу.

"Ми під час перетину кордону здійснюємо температурний скринінг громадян. Не було виявлено людей з температурою вище, ніж та, яка передбачена алгоритмом, тобто вище 38 градусів. Не було і інших ознак, які свідчать про зараження коронавірусною інфекцією",— заявив Трубачов.

6 квітня голова ХОДА Олексій Кучер заявив, що, починаючи, з 7 квітня, всіх, хто приїде до Харкова із-за кордону, відправлять на 14-денну обсервацію. За словами Трубачова, після введення карантину через "Гоптівку" щодня проходило близько 500 осіб, хоча раніше кордон Харківської області з РФ перетинало майже 20 тисяч осіб.

KHARKIV Today раніше писав про те, що в умовах самоізоляції в Харківській області знаходяться понад 400 осіб. Нагадаємо також, що в цілому по країні місця для обсервації готові надати понад 60 санаторіїв і готелів.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.