Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Євангеліє з Харкова показали королю Швеції

Фото: Харківський історичний музей
Книгу повезли на виставку в Стокгольм.

У Музеї шведської армії в столиці Швеції Стокгольмі відкрилася Міжнародна виставка "Перехрестя: Швеція – Україна крізь 1000 років".

Серед інших на виставці експонують Євангеліє Апракос 1707 року видання із колеції Харківського історичного музею. У книзі стерто ім'я власника через те, що за підтримку шведського короля Карла XII під час Північної війни московська церква піддала гетьмана Мазепу анафемі.

"Цікава подача експонату, він представлений в закритому вигляді, щоб насолодитися красою окладу, але фото місця, де стерте ім'я гетьмана, промовисто каже про це з переднього фону експозиції", — написала у Facebook директорка Харківського історичного музею Ольга Сошникова, яка повезла книгу в Стокгольм.

Усього на виставці представлені артефакти з 20 музеїв, архівів, а також приватних колекцій України. Відкривав її король Швеції Карл XVI Густав. Виставка триватиме рік.

Як писав KHARKIV Today, мазепинське Євангеліє врятувала наукова співробітниця Ізюмського краєзнавчого музею імені М. В. Сібільова Діна Листопад. Перед окупацією Ізюму вона  дісталася музею, забрала Євангеліє та сховала у надійне місце в очікуванні звільнення.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.