Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Врятувати старовинні двері: волонтери починають проєкт у Харкові

Коллаж: Никита Лысенко
У жовтні ентузіасти приступлять до першої реставрації.

Архітектори і волонтери запустили проєкт Dveryki.Kharkiv, щоб знайти і відреставрувати старовинні двері міста.

У Харкові збереглися десятки старовинних дверей, чий вік перевалив за сотню років. Багато з них ніколи не реставрували, інші ж відремонтували неправильно, і вони втратили свій історичний вигляд. Архітектори і волонтери вирішили виправити цю ситуацію і створили проєкт Dveryki.Kharkiv.

Каталог старовинних дверей

Харківських ентузіастів надихнув приклад інших українських міст, де порятунком вмираючих дверей зайнялися декількома роками раніше. Першими були жителі Івано-Франківська. У 2016 році вони оголосили збір грошей для реставрації старих дверей. За перші роки вдалося повернути до життя більше 20 вхідних груп, це справа живе дотепер.

У 2018 році подібний проєкт запустили в Одесі, є ентузіасти дверей і вікон дореволюційних будівель і у Києві. Прийшла черга Харкова.

"Така ідея давно витала в повітрі, тому що, з одного боку, багато милуються нашими старими дверима, з іншого — говорять, що архітектурна спадщина втрачається. У нас зібралася така група: молоді архітектори, я, викладачка університету імені Каразіна, випускники декількох харківських вишів. Ми знали про реставраційні проєкти в інших містах і загорілися ідеєю зробити подібне у Харкові", — розповіла KHARKIV Today співорганізаторка проєкту Вікторія Нестеренко.

двери
Двері будинку доктора Ар'є на Пушкінській. Фото: Dveryki.Kharkiv

Ентузіасти почали збирати каталог старовинних дверей. Для цього створили групи у Facebook і Instagram. Першими в черзі на реставрацію стали двері будинку доктора Ар'є на Пушкінській, 7, виготовлені в 10-х роках ХХ століття у стилі модерн. Є й більш старі екземпляри кінця ХІХ століття. Організатори проєкту закликають всіх небайдужих до старовини приєднатися до акції. Частина адрес з фото їм передала керівниця Save Kharkiv Олена Рофе-Бекетова.

"Позаторік ми зі схожою ідеєю подавалися на бюджет участі. Нас тоді не підтримали. Сподіваємося,  наступному поколінню пощастить більше", — написала Олена на своїй сторінці у Facebook.

Від 15 тисяч і більше

У всіх містах, де були реалізовані подібні проєкти, до порятунку старих дверей залучали гроші або міського бюджету, або меценатів, або і ті, і інші. Задоволення це недешеве. З досвіду івано-франківських ентузіастів, одна реставрація обходилася їм у суму 60-150 тисяч гривень. У Харкові вивчили досвід інших міст і сподіваються обійтися меншим.

"Ціна може бути дуже різна — від 15 до 40 тисяч гривень. І тут питання не тільки у вартості реставраційних робіт, але і в тому, чи будемо ми знімати двері і везти їх кудись, а замість них ставити інші, тимчасові, або робитимемо як у Києві, де реставрують двері, не знімаючи їх з під'їзду", — говорить Вікторія Нестеренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сосни посеред ротонди. У Харкові побудують нове приміщення Літмузею

Зараз організатори проєкту шукають фахівця, який міг би відреставрувати двері на місці, у Харкові — це значно здешевило б завдання. Коли така людина буде знайдена, визначать першого кандидата на реставрацію і почнуть збір грошей.

Dveryki.Kharkiv планують почати першу реставрацію вже у жовтні. Скільки всього буде старовинних дверей, які знайдуть нове життя, поки невідомо. Часто, за словами Вікторії Нестеренко, дверні групи кінця позаминулого-початку минулого століття ремонтували у радянську епоху, і вони виглядають не дуже старими, тому їх точний вік встановлюватимуть експерти.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.