Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Воїни, волонтери, переселенці. Як харківські зірки шоубізнесу переживають війну

Колаж KHARKIV Today
Більшість артистів уже повернулися до концертної діяльності.

Пісня Сергія Бабкіна "Зрада" розколола український шоубізнес на два табори. Одні дорікають Бабкіну, який утік від мобілізації, та ще й насмілюється повчати українців з-за кордону, інші виправдовують співака, бо той, мовляв, донатить на ЗСУ.

KHARKIV Today вирішив з'ясувати, чим саме займаються під час війни зірки шоубізнесу, що народилися чи живуть у Харкові. 

Довгі гастролі

Пісня "Зрада", у якій Бабкін висміяв і деколонізацію, й українську мову, і вуса Шевченка, викликала в українців хвилю обурення. Критики нової пісні серед іншого нагадали співаку про те, що він не має права посилатися на думку "хлопців з окопів", бо сам біля тих окопів не бував і близько.

"Так, багато хлопців зі Сходу спілкуються російською на фронті. І це наслідок того "русского мира", який пер на Східну Україну. Путін йшов війною в 2014 визволяти русских. Там де "русский язик, там русский мир". Одиниці в Харкові протистояли цьому. І я була серед них. А Сергій Бабкін не був, він будував шоу-бізнес в Москві. Його іронія з приводу "зради" свідчить про те, що він і зараз цьому не протистоїть", — написала про нову пісню земляка харків'янка Марія Бурмака, що зараз живе в Києві.

На початку російського вторгнення Бабкін скористався тим, що виховує трьох дітей та поїхав з ними та дружиною Сніжаною у Німеччину. Там родина оформила статус біженців та отримувала соціальну допомогу. Але вже у вересні минулого року родину позбавили допомоги через те, що Сергій подався на гастролі — не в Україну, а містами Євросоюзу та Америки. Його дружина запевняє, що від цих концертів і Україні щось перепало.

"За 2022-2023-й роки ми передали благодійним фондам, харківським волонтерам, дітям, військовим та безпосередньо 127-й бригаді ЗСУ 344 000 євро зі своїх гонорарів, зароблених на виступах групи 5’nizza та сольних виступах Сергія Бабкіна", — заявила Бабкіна на своїй сторінці в Instagram.

бабкін
Сергій Бабкін на гастролях в Америці. Фото з Instagram Бабкіна 

За кордоном Бабкін дійсно возз'єднався з Андрієм Запорожцем і вони виступають разом як  5’nizza. На цю осінь заплановані гастролі в Ізраїлі, Фінлянднії, на Кіпрі, до цього музиканти їздили в тур Північною Америкою. В останні роки перед повномасштабним вторгненням Запорожець працював переважно в Росії. На весну 2022 року у нього був запланований тур російськими містами, скасували його лише тоді, коли повномасштабна війна була вже в розпалі. До речі, гастролями гурту 5’nizza займається російська компанія Somewhere Show, яка, хоч і позиціонує себе як міжнародна, возить переважно російських артистів у місця компактного проживання російських емігрантів та має представництво в Росії. Судячи з відгуків на сторінці гурту в  Instagram, росіяни лишаються головними слухачами Бабкіна і Запорожця.

Ця ж компанія влаштовує концерти за кордоном ще одного формально харківського, але фактично орієнтованого на російську публіку гурту "Пошлая Молли".  До повномасштабної війни фронтмен гурту Кирило Тимошенко на прізвисько Блєдний (родом зі Змієва Харківської області) жив у Росії, але зараз виїхав і гастролює різними країнами.

Поїхали, але повернулися

Кілька відомих харківських артистів виїхали з України на початку війни, але вже повернулися назад. Зокрема, Марія Бурмака, що звинуватила Сергія Бабкіна у відсутності совісті, навесні 2022 року жила у Польщі, співпрацювала з фундацією "Центр допомоги гуманітарної", що допомагала біженцям, і навіть записала пісню польською мовою.

У липні минулого року артистка повернулася в Україну. Зараз Марія живе в Києві, записує пісні та дає концерти.

Ще одна відома харків'янка, що не захотіла лишатися за кордоном, — Олександра Заріцька, лідерка гурту KAZKA. На початку війни вона зі свого будинку в Гостомелі перебралася на Закарпаття, де якийсь час плела маскувальні сітки разом з іншими волонтерками. Невдовзі Олександра виїхала до США, де дала кілька благодійних концертів.

Уже в травні співачка повернулася додому, де з'ясувалося, що в її будинку жили окупанти та викрали безліч речей. Тим часом на школу Заріцької в Харкові впала ворожа ракета.

казка
Олександра в Нью-Йорку на акції підтримки України. Фото: Instagram Олександри Заріцької

"У той день був концерт і я лежу от так просто в готелі, плачу і не можу зупинитись. Просто там стільки всього відбулося вперше — перша дискотека, перший поцілунок", — згадала артистка в інтерв'ю "ЖВЛ".

Зараз гурт KAZKA гастролює та збирає гроші на концертах на безпілотники для ЗСУ.

Тікати з власного будинку в Ірпені довелося й Артему Пивоварову. Уродженець Вовчанська переїхав у дім у передмісті столиці напередодні повномасштабної війни, 23 лютого. Йому довелося ховатися в підвалі, але врешті вдалося виїхати на захід. Тим часом мама Артема залишалася у Вовчанську до кінця окупації.

Невдовзі Артем повернувся до Києва, зараз дає гастролі в Україні, ЄС та Північній Америці. Час від часу в соцмережах артист постить відео про те, як передає автівки підрозділам ЗСУ.

На війні

Колишній харків'янин Олег Михайлюта, більше відомий як Фагот з гурту ТНМК, у перші дні війни записався до тероборони Києва. У складі добровольчого батальйону "реванш" у квітні минулого року виконував завдання і в рідному Харкові.

"Щоб ви знали… мені набагато більше подобається тримати в руці мікрофон, а не ствол.. набагато більше задоволення від того, щоб дарувати радість, а не смерть… але такі часи… буремні", — написав Фагот у своєму Instagram.

фагот
Фагот на війні. Фото з  Instagram музиканта

Улітку 2022-го музикант повернувся до своєї основної діяльності — концертів.  У серпні того року разом з Фоззі він виступав у Берліні. Зараз музиканти — теж у турі Європою, 17 вересня вони співали в Кишиневі.

Якщо поезію можна вважати шоубізнесом, то найбільший бойовий досвід серед представників цього сектору має харківський поет Артем Полежака, який навесні 2022 року пішов добровольцем до Нацгвардії. Як писав KHARKIV Today, літератора спершу не хотіли брати на війну, довелося підключати зв'язки. Артем служить досі, а завдяки своїй медійності та друзям з шоубізнесу швидко закриває збори на безпілотники для своєї 5-ї бригади НГУ.

Неможливо не згадати і найвідомішого харківського письменника і артиста Сергія Жадана. Хоч сам він і не пішов до армії, але в перші дні війни активно волонтерив у Харкові, возив продукти цивільним та необхідні речі військовим під обстрілами, за що має  медалі "За сприяння Збройним силам України" та "За оборону міста-героя Харкова". 

Ще з 2014 року Жадан виступає у військових частинах, продовжує цю практику і під час повномасштабного вторгнення. Останнім часом артист зосередився на гастролях, бо концерти приносять гроші, які Жадан віддає на потреби ЗСУ. Наприклад, на останньому концерті в Києві він зібрав понад мільйон гривень, ще стільки ж — на двох концертах у Львові.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.