Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У Харкові вимагають демонтувати пам'ятник радянському актору

Фото: KHARKIV Today.
Висоцький був у Харкові один раз.

Засновники проєкту "Декомунізація. Україна" вимагають терміново демонтувати пам'ятник Висоцькому неподалік Палацу Спорту.

Відповідне звернення активісти написали до Харківської міської ради.

"Вимагаємо демонтувати пам'ятник Висоцькому у Харкові. Що він взагалі забув у нашому місті? Жодної мистецької цінності цей об'єкт не має, тому демонтаж треба провести негайно", - повідомляє спільнота "Декомунізація. Харків".

Пам'ятник радянському співаку й артисту Висоцькому відкрили біля скеледрому до дня міста у 2013 році. За даними з відкритих джерел, Володимир Висоцький виступав у Палаці спорту у Харкові у травні 1979 року, у 2006 році там поставили пам'ятний знак. Тут же планувалося встановити пам'ятник до 70-річчя Висоцького у січні 2008 року, однак не було фінансування.

У 2011 році до ідеї пам'ятника повернулися, через рік на конкурсі був обраний найкращий ескіз-ідея - робота харків'ян Віктора Лівшиця та Олександра Демченка, які запропонували встановити скульптуру Висоцького з гітарою на тлі зім'ятого листа з віршами.

"Ми виконали прохання харків'ян, які були на концерті Володимира Висоцького у травні 1978 року, і ця зустріч залишила в серцях людей слід на багато років. Символічно, що поруч із пам'ятником поетові, що прославив гори, тренуватимуться і виступатимуть спортсмени, справжні підкорювачі вершин", - зазначив тоді Харківський міський голова Геннадій Кернес.

На відкритті пам'ятника був син Висоцького, Микита, який у 2022 році засудив російських культурних діячів, які виїжджали з Росії на знак протесту проти війни в Україні.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.