Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Росія завдала збитків культурі України на $2,6 млрд. Третина — на Харківщині

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Через широкомасштабну війну культурна спадщина України зазнала збитків на 2,6 мільярда доларів.

Про це йдеться у звіті ЮНЕСКО, повідомляє CNN. Звіт охоплює період в Україні з 24 лютого 2022 року до 24 лютого 2023 року і є спільною оцінкою, проведеною українським урядом, Світовим банком, Європейською комісією та Організацією Об'єднаних Націй. ЮНЕСКО відповідала за частину звіту, присвячену культурі та туризму.

Підсумки ЮНЕСКО:

  • близько 1,7 мільярда доларів - збитки, які припадають на  "історичні міста, будівлі та об'єкти, просякнуті визнаними культурними/соціальними цінностями",
  • 650 мільйонів доларів — на туристичні об'єкти,
  • 143 мільйони доларів — на "рухомі культурні цінності та колекції, сховища культури",
  • 150 мільйонів доларів — на "будівлі/майстерні/ательє, присвячені культурним та креативним індустріям".

Найбільше постраждала Харківська область, на яку припадає 30% від загальної суми збитків, завданих культурним цінностям України.

"Війна суттєво вплинула на різноманітність і багатство культури та культурної спадщини в Україні, завдаючи шкоди культурній інфраструктурі та активам, зменшуючи засоби до існування для творців, носіїв і практиків культури, обмежуючи доступ до культури і перешкоджаючи здійсненню культурних прав", — йдеться в доповіді.

Нагадаємо, у Харківській області через російське вторгнення зруйновані десятки музеїв, бібліотек, будинків культури. 7 квітня 2022 року російська ракета прилетіла в музей Сковороди в Сковородинівці, де він провів свої останні дні. Через три місяці у Харкові "Іскандером" зруйнували педагогічний университет ім. Сковороди. В обох випадках статуї філософа вціліли, а будівлі можна буде реставрувати. Принаймні, такий висновок є щодо пам'ятника архітектурної спадщини у Сковородинівці. Після ракетного удару по музею міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко пообіцяв, що кошти на реставрацію будівлі шукатимуть на державному рівні, у тому числі у міжнародних благодійників.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.