Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Художник Павло Маков пропонує знести кілька пам'ятників у Харкові

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today
Митець сподівається, що мавп не повернуть до саду Шевченка.

Всесвітньовідомий харківський художник Павло Маков пропонує рідному місту позбутися кількох пам'ятників і скульптур, які він вважає потворними з естетичної точки зору.

Перш за все йдеться про фонтан з мавпами в саду Шевченка, який зараз знаходиться на реставрації.

"Ці мавпи — це ж як плювок харків’янам в обличчя. Я за складом особистості взагалі не активіст, але коли дізнався, що цих мавп повернуть, виникло бажання стати там з пікетом. І навіть спровокувати поліцію, щоб мене ще й побили. Бо побитий академік і лауреат Шевченківської премії — з цього можна вже зробити такий скандал, що, може, і владу поміняють (сміється). Але найбільше мене хвилює, що, можливо, більшість харків’ян не сприймуть цей протест, бо насправді їм подобаються ці мавпи", — заявив Маков в інтерв'ю LB.

Також естетично недолугими відомий художник вважає пам'ятник Людмилі Гурченко та пам'ятник загиблим під час російсько-української війни дітям, який нещодавно поставили на вулиці Сумській біля Палацу дитячої та юнацької творчості. Митець назвав його стиль "естетикою надгробків".

шева
"Трактування Шевченка в цьому пам'ятнику...радянсько-імперське". Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Щодо пам'ятників ідеологічних, то, на думку Макова, Харкову слід позбутися солдата на вулиці 23-го серпня, а також Шевченка в однойменному саду. 

"Якби я зносив пам’ятники за принципом імперських маркерів, то в Харкові почав би з пам’ятника Шевченкові. Тому що трактування Шевченка в цьому пам’ятнику не просто імперське, а радянсько-імперське. Хто займає провідне місце в цій скульптурній групі? Воїн Червоної армії з гвинтівкою — той, хто не випускав людей з голодуючих сіл у 1930-ті. Отак потрактована творчість Шевченка. Хоча сам по собі пам’ятник естетично непоганий — Манізер був хорошим скульптором, але при цьому тричі лауреат Сталінської премії", — каже художник.

На його думку, досить непогані з мистецької точки зору та при цьому вільні від ідеології пам'ятники в Харкові все ж таки є. Це — "Поцілунок" біля метро "Архітектора Бекетова" та пам'ятник загиблим на війні студентам біля головного корпусу ХНУ. 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.