Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Директорка Харківського Літмузею стала лауреаткою Премії Стуса-2024

Фото: УП.
Тетяна Пилипчук керує музеєм та організовує роботу резиденції "Слово", які стали стрижнем для української культурної спільноти у Харкові.

Директорка Харківського літературного музею, дослідниця української літератури Тетяна Пилипчук стала лауреаткою Премії імені Василя Стуса.

Ім'я Тетяна Пилипчук оголосили члени журі Премії під час урочистої церемонії у Києво-Могилянській Бізнес-Школі. Лауретка у промові згадала про спадковість, шестидесяті роки минулого сторіччя та Юрія Шевельова.

"Чи було страшно нашим шістдесятникам опинитись у нелюдських умовах радянських таборів, не бачити своїх рідних, не мати можливості виховувати дітей? Думаю, так. Та в ситуації граничного досвіду очевидним стає те, що насправді важливо. Не гідно було боятись, коли забирали власну гідність. Чи страшно нам сьогодні? Так. Але ми теж обрали не боятись. І мені здається, що нам сьогодні трішечки легше, тому що у нас є наша історична і культурна спадщина – і українських 1920-х, і українського руху опору 1960-х. Ми її змогли зберегти попри всі численні спроби Росії знищити наші твори і наших авторів. І такі премії – Василя Стуса, або Юрія Шевельова – це теж про спадковість і збереження памʼяті", – сказала Тетяна Пилипчук.

Телеведуча, віцепрезидентка Українського ПЕН, членкиня журі Премії Стуса-2024 Мирослава Барчук, оголошуючи ім'я переможниці, назвала Тетяну Пилипчук людиною, яка дає імпульс цілій спільноті, плекає культурне середовище міста.

Тетяна Пилипчук – культурна менеджерка і волонтерка, директорка Харківського літературного музею, дослідниця української літератури 1920-х – 1930-х років. Вона курувала фестиваль "Пʼятий Харків", організовує роботу Харківської мистецької резиденції "Слово".

Премія імені Василя Стуса – одна з найдавніших українських культурних премій. Її заснувала Українська асоціація незалежної творчої інтелігенції на чолі з Євгеном Сверстюком. Премію щороку вручають літераторам, митцям, режисерам, музикантам, культурним менеджерам, громадським діячам за внесок в українську культуру й стійкість громадянської позиції. 

Свого часу її отримали Михайлина Коцюбинська, Василь Овсієнко, Іван Світличний, Мирослав Маринович, Євген Захаров, Володимир В’ятрович, Марія Бурмака, Сашко Положинський, Святослав Вакарчук, Тарас Компаніченко, Олександра Коваль, Сергій Жадан, Борис Ґудзяк, Влад Троїцький, Ахтем Сеітаблаєв, Тарас Возняк, Віталій Портников та ін.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.