Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківський мед визнали найкращим у Лондоні

Фото: "Бджолина садиба"
Призові місця на конкурсі продукт займає не вперше.

Бджоляр Микола Андонієв розповів, як виходить особливий букет меду.

29 червня стали відомі призери міжнародного конкурсу London Honey Awards 2021. Дві золотих медалі отримав мед, який виробляють у Зміївському районі, недалеко від Національного природного парку "Гомільшанські ліси". Про це KHARKIV Today розповів керівник пасіки "Бджолина садиба" Микола Андонієв. Він займається бджільництвом з 2009 року.

"Перша золота нагорода у мене була в 2019 році на Всеукраїнському конкурсі медів. Влаштовували експортери, вони їхали в Монреаль (Канада) і вибирали мед, який повезуть на конкурс. У 2020 році я вперше відправив до Лондона мед на конкурс і отримав срібну медаль. А в цьому році я вже не один, як я кажу, стежка протоптана, потрібно тягнути ще когось. Брали участь вже десять бджолярів з України, ми взяли вісім золотих, п'ять срібних і одну бронзову медалі. Серед них — мої дві золоті медалі", — розповів бджоляр.

За словами Миколи Андонієва, підготовка до конкурсу зайняла три місяці.

"Звичайно, з досвіду минулого року вже було більш-менш зрозуміло, що і як проходить, який мед краще відправити і я всім бджолярам рекомендував. Мед відправляли туди за допомогою нашого посольства в Лондоні. З ними я вів роботу, як мед доставити туди весь, потім, щоб вони віднесли організаторам. Вони писали листи, щоб мед перетинав кордон без перешкод, що це на конкурс. Це була довга робота", — пояснив господар пасіки "Бджолина садиба".

Два види меду, які Микола Андонієв відправляв на конкурс, отримали найвищі нагороди. Це продукти під назвами "Духмяні луки Козачки" і "Дикий мед". Останній вже розкупили, він з тих сот, які тягнуть самі бджоли, вони давляться і мед стікає. На відміну від нього, мед "Духмяні луки Козачки" відкачують, він ще продається за ціною 250 гривень за літр. Ще один мед — "Зимовий", витриманий, який залишається після зимівлі, і як згущене молоко, бджоляр не відправляв на конкурс. Це пов'язано з тим, що такого меду завжди мало — до 100 літрів, що не підходить під умови конкурсу. Мед продають тільки в Україні.

Фото: "Бджолина садиба"
Фото: "Бджолина садиба"

"Це хобі, у мене не ті обсяги, щоб експортувати. В Україні, звичайно, можна купити. Це поки для внутрішнього ринку. На" "Дикий мед" і "Зимовий" черга вишиковується на наступний рік. Ціна вища, там йде 400 гривень за літр. Виробляю десь 700 літрів, це небагато. Завжди розкуповують, не було такого, щоб щось залишалося. Багато на подарунки йде, благодійність", — повідомив Микола Андонієв.

Керівник пасіки "Бджолиний садиба" поділився своїми секретами бджільництва.

"У мене є особливі принципи, яким я слідую всі роки і від них не відступаю, яких би спокус не було. По-перше, я ніколи нічим не обробляю бджіл. Навіть якщо вони хворіють, вони просто вмирають. Тому що обробляти бджіл — це вносити хімію і все інше. Це, звичайно, витрати на самих бджіл, коли вони відходять після зимівлі, дуже багато. Але я впевнений завжди, що у мене мед без будь-якої хімії, без всяких обробок, без усього, що він екологічно чистий і місцевість екологічно чиста. Потім я ніколи не годую бджіл взимку цукром, вони йдуть тільки на своєму медові завжди. Саме місце розташування пасіки — вона знаходиться практично у Національному природному парку "Гомільшанські ліси". Звичайно, все різнотрав'я, що там присутнє, дерева і всі медоноси, їх близько 70, то це букет меду особливий виходить", — розповів Микола Андонієв.

За словами бджоляра, він не відкачує мед кілька разів за сезон, вважає травневий, весняний мед і так далі маркетинговим ходом.

"Я відкачую мед раз на рік за весь сезон, це кінець серпня або вересень-жовтень, як з роботою виходить, щоб час був. Мед вже запечатаний, більш зрілий, весь букет",— уточнив він.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.