Епідеміологи назвали остаточну причину отруєння їжею з ресторану в Харкові

Санітарний стан кухні вважають незадовільним.

У всіх постраждалих було одне джерело інфекції.

Станом на 21 липня, нових випадків захворювань не зареєстрували. Всього тих, хто отруївся їжею з ресторану "Якіторія" на вулиці Квітки-Основ'яненка, 7 у Харкові, було 90, з них 19 — діти. Усі хворі закінчили лікування, їх виписали у задовільному стані. Про це повідомили в обласному центрі контролю і профілактики захворювань.

"У 45 хворих діагноз сальмонельоз підтверджено лабораторно виділенням сальмонели, 45 хворим діагноз сальмонельоз встановлений клінічно, епідеміологічно. У 12 хворих виявлено інші збудники групи кишкових інфекцій", — розповіли епідеміологи.

Вони уточнили, культури сальмонел від хворих, з об'єктів зовнішнього середовища (змив з обробної дошки), готових страв ідентифікували і підтвердили як Salmonella. гр.D1 Enteritidis var.jena. Вони ідентичні за культуральними, біохімічними, серологічними властивостями і чутливості до антибактеріальних препаратів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків'янку госпіталізували з отруєнням грибами на відпочинку в горах

"Виявлені у ході епідеміологічного розслідування порушення призвели до масивної бактеріальної контамінації (обсіменіння) об'єктів зовнішнього середовища, харчових продуктів та готових страв сальмонелою та іншими збудниками кишкових інфекцій, що стало причиною інфікування як відвідувачів, так і співробітників, які їли готові страви у закладі. Підтвердження ідентичності виділених культур сальмонел свідчить про єдине джерело інфекції і етіологічному факторі виникнення спалаху", — пояснили в обласному центрі контролю і профілактики захворювань.

Епідеміологи не змогли достовірно встановити загальну кількість співробітників закладу, тому їх не обстежували.

"Зазначене не виключає наявності серед них хворих або бактеріоносіїв сальмонельозної інфекції, тобто ймовірного джерела", — додали вони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сім'я з Харківської області отруїлася грибами

В обласному центрі контролю і профілактики захворювань вважають, що основною причиною спалаху були неякісні суші, виготовлені в умовах незадовільного санітарного стану виробництва. Обставини, що сприяли виникненню спалаху, — недотримання вимог санітарного законодавства при приготуванні, зберіганні та реалізації готових страв (суші). Джерело інфекції не встановлено.

Епідеміологи завершили протиепідемічні заходи.

Нагадаємо, перших постраждалих, які отруїлися їжею з "Якіторії", 19 дорослих і шістьох дітей, госпіталізували до лікарні 17 червня. З кожним днем ​​їх кількість збільшувалася, постраждали і жителі сусідньої області.