Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

7000 злочинів окупантів розслідують у Харківській області

Ілюстративне фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today
Кримінальні провадження стосуються обстрілів, загибелі та поранення людей, викрадення зерна й техніки, колаборантів і зрадників.

Слідчі розслідують майже 7000 злочинів російських окупантів на Харківщині.

17 кримінальних проваджень стосуються вивезення загарбниками з Харківської області зерна й техніки, яка належить державним підприємствам України, знищення елеваторів, зернових комплексів та посівів зернових культур. Про це повідомив прокурор Харківської області Олександр Фільчаков.

Усього на сьогодні розслідують 6900 кримінальних правопорушень за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України, які стосуються російських військових та бойовиків "ЛДНР". Підозру вже отримали 15 військовослужбовців Росії, сім із них — заочно.

Досудове розслідування проводять за фактами загибелі близько 1500 цивільних людей у Харківській області, 76 з яких складають діти, та поранення 2500 мирних мешканців, у тому числі 193 дітей. Наймолодший загиблий у Харківській області — 5-місячний малюк.

На території Харківської області ексгумовано близько 500 тіл цивільних людей: 451 тіло вилучено з місця масового поховання в Ізюмі та 45 тіл — на інших територіях Харківщини.

Розслідуються також факти повного або часткового руйнування понад 11 000 об'єктів цивільної інфраструктури в Харківській області. Зокрема, пошкоджено або зруйновано близько 3000 багатоповерхових будинків, понад 5300 приватних житлових будинків, 559 закладів освіти та 233 закладів охорони здоров'я. Як зазначив Олександр Фільчаков, також постраждало багато промислових підприємств, заклади культури та спорту.

Близько 800 кримінальних проваджень стосуються зрадників та колаборантів. Ці провадження відкриті за ст. 111 (державна зрада), ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України. Підозру вже оголосили 245 особам, до суду направили 52 обвинувальні акти.

Як писав KHARKIV Today, слідче управління Головного управління Нацполіції в Харківській області створило Telegram-канал "Воєнні злочини в Харківській області", у якому публікують фото та інформацію про встановлених російських окупантів та їхні злочини. Жителів Харківської області просять допомогти надати слідству свідчення про окупантів, а також відео- та фотопідтвердження їхніх злочинів.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.