Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

Кордон без замка

До дискусії про візовий режим з Росією, яка, мабуть, скоро докотиться до парламенту.

Чи знаєте ви, яке покарання передбачено нашим законодавством для будь-якої людини (у тому числі зелених чоловічків), яка незаконно перетне державний кордон і ступить на землю України?

Ви будете здивовані. Штраф! Всього лише штраф або 15 діб адміністративного арешту. Штраф нараховується в розмірі від 50 до 100 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (НМДГ). А тепер тримайтеся міцніше, тому що я оголошу розмір цього НМДГ, який не змінювався майже 15 років. 17 грн! Відповідно, штраф за незаконний перетин кордону становить сьогодні від 850 до 1700 грн.

Вся ця картина маслом стала можлива після того, як в 2004 році за часів пізнього Кучми дане правопорушення було декриміналізовано, і з Кримінального кодексу виключили статтю 331 «Незаконне перетинання державного кордону України». Відтоді воно значиться як чисто адміністративне і регулюється ст. 204-1 КпАП України. Тобто, кажучи відверто, ніякого покарання за нелегальний перетин кордону України сьогодні де-факто не існує. І впевнений, що багатьом з тих, хто перетинає кордон України з боку Ростовської області, це дохідливо пояснюють їх інструктори. Так, для тих, хто незаконно перетинає кордон зі зброєю в руках, передбачені інші статті, але наявність зброї в момент перетину на неконтрольованих ділянках ще треба довести.

Введення віз без зміни системи покарання, боюся, радикально не змінить ситуації. Вважаю, це практично все, що нам треба знати про безпеку кордону. І тут виникають питання.

Чи може держава, що знаходиться у стані війни, дозволити собі такий привільний для порушників прикордонний режим? І як в такій ситуації допоможе введення віз? Так, безумовно, ми включимо певні захисні механізми на офіційних пунктах пропуску. Це добре. Але той, хто їде в Україну воювати, далеко не завжди йде офіційним шляхом.

Виходить, навіть ввівши візовий режим, але не змінивши систему покарання, максимум, що ми зможемо пред'явити порушникам, які в'їхали без віз, - півмісяця виправних робіт. Чи не занадто марнотратно ми живемо?

Ось чому я вважаю, що перший крок, який необхідно зробити, - ввести кримінальну відповідальність за незаконне перетинання українсько-російського кордону. Прецеденти є: пару років назад так зробила Угорщина під час напливу нелегальних мігрантів з території Сербії. Будапешт ввів зміни відносно локальної сербсько-угорської ділянки кордону, за порушення якої було передбачено покарання від депортації до трьох років тюремного ув'язнення.

І зробивши щось подібне, нам потрібно буде провести інформаційну кампанію, щоб російські диверсанти розуміли: ставки підвищуються багаторазово. Кримінальне переслідування порушників дасть Україні можливість підключити до пошуку важелі Інтерполу по всьому світу, і це вже не жарти.

А ось тоді дійсно візи стануть ефективним механізмом захисту. Тоді весь цей дитячий лепет, який ми раз у раз чуємо від затриманих на нашій території росіян: «заблукав», «випадково перейшов кордон», «нас тут немає», - просто втратить сенс. Перетнув кордон без візи, значить, зробив кримінальний злочин і несеш відповідальність за повною програмою.

Введення віз без зміни системи покарання, боюся, радикально не змінить ситуації.

Коли-небудь все це зміниться. Війна закінчиться, настане мир, ми знову зможемо виключити порушення кордону з кримінального кодексу, як це прийнято в більшості цивілізованих країн. Але не під час війни. Якщо інші країни вводять кримінальну відповідальність просто перед обличчям напливу біженців, то як ми можемо не робити цього перед обличчям військової загрози і постійних загроз безпеки суспільства?!

Сьогоднішні реалії вимагають жорстких рішень. Ми повинні діяти на випередження, але часто запізнюємося, і противник вміло користується і дірками в наших Кіберсистемах, і прогалинами в законодавчому полі. Нам просто необхідно навчитися швидко реагувати і закривати їх.

PS Коли колонка була вже написана, прийшла свіжа новина про те, що двох ФСБшників, затриманих в Херсонській області, наш найгуманніший суд у світі засудив до 320 грн. штрафу на кожного і 15 діб адміністративного арешту. Йшов четвертий рік війни.

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.