Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

За російську агресію має сплачувати Україна

заступник голови Харківської ОДА

Росія атакує український суверенітет не тільки ззовні, а й зсередини. Її агенти впливу, які, на жаль, є громадянами України, намагаються сіяти смуту, здійснювати інформаційні атаки, і що найголовніше - впливати на долю нашої держави законодавчим шляхом. Так представники фракції Опозиційний блок проштовхують на розгляд Парламенту надзвичайно цікавий законопроект. Звичайно, його оформлено в кращих традиціях популізму: депутати прикриваються намірами допомогти українцям, що опинились на окупованих територіях Донбасу та Луганщини. Але це - чергова спроба прикрити справжнім людським горем свої домовленості з агресором, який і приніс біду на українські землі.

Проект Закону «Про статус і соціальний захист цивільних громадян, які постраждали внаслідок проведення антитерористичної операції» реєстр. №4794. Звучить сильно й правильно тільки на перший погляд, поки не виявити його реальну мету. Такий собі цинізм - зіграти на тому, що наша слабка, не реформована соціальна політика не дає належного захисту постраждалим в АТО українцям, - це влучний хід для того, щоб протягнути свої домовленості із Кремлем до юридичного поля. Єдиний антидот для цієї проросійської отрути - це донесення до відома людей реальної суті запропонованої Опозиційним блоком ініціативи.

На глибині айсбергу з бездоганно підібраних термінів про соціальну захищеність криється справжня мета законопроекту №4794, який найближчим часом винесуть до зали на голосування. Держава бере на себе відповідальність за завдану шкоду і збитки цивільним громадянам та зобов'язується відшкодувати її. Що цілком вписується в доктрину Кремля про внутрішній збройний конфлікт.

Сьогодні окремі території Донбасу влада м'яко називає непідконтрольними. Цей термін просто ідеально підходить для Путіна. З цим терміном Україна пішла до Гаазького суду.

В чому звинувачує Україна Росію? В окупації? В порушенні української державності? Ні. У тому, що Росія фінансує тероризм на території України шляхом підтримки терористів зброєю та іншими видами допомоги. Ми не робимо заяв щодо окупації наших земель, ми стверджуємо, що РФ всього лише порушує Конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму. Експерти зауважують, що такий судовий процес може тягнутись до десяти років. Тобто за десять років в кращому випадку ми можемо довести лише те, що Росія фінансує тероризм. Справедливості заради треба відзначити, що суд Гааги ще не стикався з подібними прецедентами, і не має чітко прописаних юридичних тез щодо визначення поняття "агресія".

Якби влада на офіційному рівні визнала території окупованими, якби визнала, що АТО - це не операція, а війна, наші позиції були б міцними. Прийняття відповідного закону про окуповані території у рази підвищило б шанси української державності зберегти свою територіальну та економічну незалежність. На підставі чого ми в міжнародному суді можемо зараз вимагати від Росії сплати репарацій та контрибуцій? На підставі того, що втратили контроль над власними територіями (адже ми самі називаємо їх непідконтрольними)? Росія на раз-два зможе скинути з себе звинувачення, назвавши українську «АТО» громадянською війною.

Звичайно, держава має забезпечити постраждалих та внутрішньо переміщених осіб допомогою у всіх сферах, але не треба займатись підміною понять і брати на себе видатки з відшкодування, яке ми маємо отримати від Росії. Російсько-українська війна ведеться за кошти українських громадян, влада тим часом торгує з окупантами, а тепер ще й залізе до кишені кожного українця, щоб відшкодувати співвітчизникам російські борги!

Український бюджет з усім європейським кредитуванням (яке, до речі, теж забезпечує кожен з нас) не потягне відшкодування цієї війни. Нещодавно сім'я з Донецька подала позов на Україну задля компенсації зруйнованої домівки на Донбасі. Печерський суд Києва задовольнив позов, це коштувало майже 7 мільйонів гривень. Таких прецедентів буде дуже багато, цьому сприяє стаття 19 Закону України «Про боротьбу з тероризмом», де сказано, що відшкодування збитків від терористичного акту здійснюється за рахунок держбюджету України. Тобто не важливо, хто завдав шкоди - терористи, чи ті, хто їх ліквідує, відшкодувати все має держава. Якщо держава зможе потім самостійно стягнути кошти з винуватця, буде добре, ні - ну що ж… Поки війна на Сході України офіційно називається АТО, українці будуть платити за неї, а Росія не понесе жодного покарання.

Давайте подивимось на цифри, які влада планує покласти на плечі українців. За підрахунками минулого року Луценко назвав суму 1,3 трильйони гривень. З урахуванням того, що «АТО» ще не скінчилась, цифра буде тільки зростати. Підірвані аеродроми, мости, дороги, залізничні шляхи. Погорілі газопроводи, Донбас знеструмлений, зруйновано енергетику, установи, школи, лікарні, дитячі садки, зламана система водопостачання, інфраструктура зазнала краху. Москва краде обладнання з заводів і підприємств. Гуманітарними камазами вивезені унікальне обладнання заводів «Топаз», «Юність», «Машзавод 100» та інших.

Тим часом Росія фінансово підтримує «непідконтрольні» українські території. Про це звітувала СБУ. Тільки за перший квартал 2017 року через «Фонд підтримки міжнародних гуманітарних проектів» передбачався транш сумою 11 мільярдів рублів. Засновник фонду - московський Міжнародний розрахунковий банк, з якого гроші надходять на рахунок «державного банку ЛНР».

І поки Росія фінансує ЛНР та ДНР, ми маємо покривати збитки від російської агресії, вуалюючи війну за АТО, а окуповані території за терміном «непідконтрольні».

РФ та її поплічники в особі української фракції «Опозиційний блок» хоче, щоб відповідальність за скоєні нею в Україні злочини понесла наша держава. І якщо влада не відреагує зараз і не прийме закон про окуповані території, цей план вдасться.

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.