Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

Тиждень зі смаком. Російська армія на кордоні і навчання на Харківщині

Графіка: Микита Лисенко.

Стягування російських військ до кордонів України та до окупованого Криму під приводом підготовки до навчань «Захід-2021» стало ключовою проблемою безпеки в Європі. І це не перебільшення.

РФ перекинула на захід дві загальновійськові армії і три з’єднання ВДВ. Угруповання складається з понад 50 батальйонно-тактичних груп з відповідними частинами забезпечення, його чисельність українська (і не лише) розвідка оцінює у 110 тисяч особового складу. Якщо врахувати ще 40-тисячне угруповання у Криму, то з північно-східного та південного напрямків Україні загрожує половина Сухопутних військ Збройних сил РФ (їхня загальна чисельність, за офіційними даними російського Міністерства оборони, складає 180 тисяч).

Щоб відвернути загрозу нового вторгнення та масштабної війни в Європі, активно працює дипломатія. За останні тижні відбулися десятки консультацій на всіх рівнях. Лідери США і Євросоюзу, члени НАТО й ОБСЄ публічно закликають Путіна прибрати війська від українського кордону. Безпекова ситуація стала ключовою темою переговорів Володимира Зеленського із Емануелем Макроном у Єлисейському палаці цієї п’ятниці.

Західні партнери публічно підтримують Україну і закликають Кремль до деескалації. Але зрозуміло одне: забезпечення безпеки та оборони України – це справа, у першу чергу, самої України. І ключова увага сьогодні має приділятися саме прикордонним регіонам. У тому числі, Харківщині. І певні кроки в цьому напрямку здійснюються.
З середи, 14 квітня, в області розпочалися антитерористичні навчання СБУ із залученням ЗСУ, поліції, нацгвардійців і прикордонників. Навчання триватимуть до кінця травня, і мешканців прикордонних районів просять із розумінням ставитися до тимчасових незручностей. Таких як стоп-контролі на ділянках автодоріг, огляд транспорту, перевірка документів тощо.

Фактично навчання є водночас і оперативно-профілактичними заходами, спрямованими на нейтралізацію потенційних загроз диверсій і терактів. 
Аналогічні навчання із посиленням охорони об’єктів критичної інфраструктури та органів влади відбуваються на Херсонщині та в інших прикордонних областях.
Крім того, у квітні активізувалися навчання територіальної оборони. Командування удвічі збільшило їх планову кількість і наростило чисельність учасників. У Харківській області резервісти разом із кадровими військовими провели вишколи минулої та цієї суботи збиралися на вишколи і на полігони вивели військову техніку. Бійці відпрацьовували навички застосування зброї, надання медичної допомоги в польових умовах і виконання завдань у складі підрозділу.

1
Харьковская тероборона начала учения в субботу. Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today.

Але з’ясувалося, що в новий бюджетний рік Харківська область увійшла без затвердженої програми розвитку тероборони: термін дії попередньої уже закінчився. 
В обладміністрації пов’язали  затримку із переформатуванням адміністративно-територіального поділу області в рамках реформи децентралізації. Адже програма має враховувати створення нових семи укрупнених районів.  Проект програми мають винести на чергову сесію облради у другій половині травня.

На середу, 21 квітня, заплановано перевірку роботи систем оповіщення населення про надзвичайні ситуації. О 14:25 мають завити сирени, і громадянам треба буде увімкнути «Суспільне» радіо чи телебачення, щоб заслухати повідомлення.

Підготовка до виборів: Терехов завдає Добкіну удару у відповідь

У Харкові не припиняється підготовка до позачергових виборів міського голови, що відбудуться 31 жовтня. Про свої мерські амбіції заявили уже декілька потенційних кандидатів, але реальну виборчу кампанію ведуть поки що лише двоє: секретар міськради Ігор Терехов і ексмер, ексгубернатор і ексдепутат Михайло Добкін. Включення решти претендентів до перегонів, очевидно, слід очікувати ближче до осені.

Відпрацьовувати роль «господарника» Терехову допомагає адмінресурс. У якості керівника міста він відвідує харківські комунальні підприємства і навчальні заклади, де спілкується із трудовими колективами й анонсує будівництво житла для працівників КП. В якості «козиря» перед виборами Терехов, вочевидь, планує використати реконструйований зоопарк: його обіцяють відкрити для відвідувачів у День міста – 23 серпня.

Особливу увагу секретар міськради приділяє транспорту: обіцяє збудувати нові велодоріжки, обкатує нові тролейбуси на П’ятихатках і миє метро, стаючи одразу героєм мемів. Візит Терехова до тролейбусного депо №2 є частиною кампанії з висвітлення поповнення комунального рухомого складу турецькими автобусами Karsan.

Підписаний минулого тижня меморандум із виробником передбачає не лише допомогу в обслуговуванні автобусів, але й перенесення  виробництва до Харкова. Поки що у перспективі засновник групи DCH Олександр Ярославський уже заявив, що збирати «карсани» зможуть у його «Екополісі ХТЗ». Ярославський, який поки що публічно не підтримав жодного з кандидатів, але уже активно співпрацює з мерією, і його подальші кроки можуть суттєво вплинути на результати виборів.

На відміну від Добкіна, Терехов поки що не вдавався до відвертого «мочилова» конкурента. Принаймні, власними руками. Але терпіти потоки «чорнухи» йому, вочевидь, уже набридло, і штаб Терехова почав завдавати ударів у відповідь.
У публічному  полі за цей напрямок відповідає директор Департаменту у справах інформації і зв’язків з громадськістю Юрій Сидоренко. Раніше він відповідав за комунікації і піар Кернеса, а зараз – Терехова.

Сидоренко тепер став відеоблогером і в своєму проекті «Сидр» активно висвітлює «недолугого» Добкіна, протиставляючи його «ідеальному» Кернесу, справжнім послідовником і правонаступником якого є, звісно ж, Терехов. В останньому випуску не обійшлося навіть без натяків на «дружбу» Дмитра Добкіна, брата Михайла, із забороненими речовинами. Б’є Сидоренко і по інших больових точках: будинку Добкіна в Лісопарку, збудованому на «вкраденій у харків’ян землі» та історії застосування зеленки в політичній боротьбі. Забуваючи, правда, про роль Кернеса і в нарізці ділянок у Лісопарку для «найкращих людей міста», і в зеленкових атаках.

До сьомої річниці спроби захоплення міськради під час «російської весни» харків’янам показали сюжет про те, як Кернес і Терехов рятували мерію, поки Добкін був «невідомо де». Розширюючи тим самим популярний наратив «Кернес врятував Харків від долі Донецька і Луганська» до «Кернес і Терехов врятували Харків…» Щоправда бойовиків, серед яких був і сумновідомий «Моторола», у сюжеті чомусь назвали «проросійським активістами».

Добкін, чи точніше його піарники, теж не відмовчуються. За допомогою «джинси» на дружніх майданчиках активно розганяється негатив проти Терехова: стандартну процедуру перевірки декларації посадовця НАЗК представляють як підвищений інтерес антикорупційного органа до секретаря міськради, якому «точно є що приховувати», переведення Романа Нехорошкова з посади голови Департаменту ЖКГ на посаду заступника голови Департаменту цифрової трансформації як «працевлаштування  чиновника із корупційним шлейфом». Штаб Добкіна намагається зробити з Терехова не лише «головного корупціонера», а ще й «головного винуватця в провалі боротьби з коронавірусом».

Добкін тим часом анонсує небачену досі «стратегію розвитку Харкова», над якою працюють «найкращі експерти і фахівці», але не називає їхніх імен. А також обіцяє нову форму комунікації з харків’янами напередодні виборів: зустрічі з виборцями та обговорення ключових проблем на рівні двору чи району із обов’язковим зворотнім зв’язком. Технологія, насправді, не дуже нова. Навіть навпаки.

Цього тижня бажання йти в мери висловив колишній депутат міськради Дмитро Марінін. Про його висування повідомили видання, що активно розміщують позитивні матеріали про Добкіна і негатив про Терехова. Отже, неважко спрогнозувати, кого з кандидатів «торпедуватиме» Марінін.

Харків у «червоній зоні»: жорсткіший карантин і нові вакцини

З 11 квітня Харків і вся область живуть в умовах «червоної зони» карантину. Надмірним ці заходи назвати навряд чи можна. 15 квітня область встановила сумний рекорд: уперше з початку епідемії від коронавірусу померли 30 людей за добу. У квітні хвороба забрала 370 життів, загальна кількість її жертв у Харківській області станом на кінець тижня становила 2342.

Загалом у березні-квітні в області й особливо у Харкові спостерігається погіршення епідситуації. І тому говорити про послаблення карантину, очевидно, ще зарано.
Усього з початку пандемії на Харківщині кількість діагностованих випадків COVID-19 перевищила 122 тисячі, 95 тисяч людей уже одужали. Отже, згідно зі статистикою, активних хворих зараз понад 27 тисяч, абсолютна більшість із них лікуються вдома і мають перебувати на самоізоляції. Адже для госпіталізації пацієнтів із COVID-19 в області підготовлено трохи більше 3 тисяч ліжок, третина з них мають доступ до потокового кисню.

16 квітня у Харкові почалося щеплення китайською вакциною CoronaVac, регіон отримав понад 8 тисяч доз. На відміну від індійського CoviShield, ця вакцина розфасована в однодозові флакони, тому залишкових і невикористаних доз уже не має бути. CoronaVac призначається, насамперед, для освітян, які працюватимуть на ЗНО, поліцейських, а також спортсменів, що представлятимуть Україну на Олімпійських і Паралімпійських іграх у Токіо.

Уже в неділю в області чекають на Pfizer, щепити нею обіцяють, у першу чергу, мешканців пансіонатів із обслуговуючим персоналом. Всього в Україну надійшло поки що лише 117 тисяч доз цього препарату, Харківщина може розраховувати на 7 тисяч з них.

Усі наявні дози CoviShiled вирішено використати без залишку. Для другої ін’єкції, яку треба робити за 28 діб після першої, CoronaVac чи Pfizer не підійдуть. Адже всі три вакцини створені за різними технологіями. Тому тим, хто отримав першу дозу індійської вакцини, доведеться чекати, коли Україна отримає наступну партію CoviShiled чи іншої вакцини від AstraZeneca.

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.