Шостий мер Харкова. Все, що потрібно знати про Ігоря Терехова

11 листопада 2021 року Ігор Терехов склав присягу Харківського міського голови.

Новий Харківський міський голова — будівельник за першою освітою, колишній футбольний арбітр, заступник мера з 11-річним стажем та холостяк.

Ігоря Терехова оголошено переможцем виборів Харківського міського голови. За нього проголосувало 146 240 харків'ян, і він стає шостим мером Харкова часів Незалежності.

Життя до міськради

Терехов працює чиновником так давно, що, здається, він ним народився. Проте було в Ігоря Олександровича життя і до "рад".

Народився він 14 лютого 1967 року у Харкові в сім'ї спортивного лікаря та інженера. Батько, Олександр Терехов, працював у спортклубі "Металіст", мати, Вікторія Терехова, працювала завідувачкою відділу у науково-дослідному інституті. Сам майбутній чиновник ріс єдиною дитиною в сім'ї, ходив у секції футболу та хокею.

Після школи Ігор Терехов відучився у Харківському інженерно-будівельному інституті за спеціальністю "Промислове та цивільне будівництво", намагався зробити наукову кар'єру, писав дисертацію, але її так і не захистив. Під час навчання захопився футбольним суддівством, і з 1992 до 1995 року був лайнсменом (помічником судді) на матчах Вищої ліги.

1994 року Терехов змінює науку на бізнес і влаштовується у ЗАТ "Укркондиціонер", з цього моменту йому вже не до футболу. Через три роки майбутнього мера призначено головою ради акціонерів і головою правління.

Приблизно у цей час він вперше одружується. 1995-го року у нього народився перший син — Микола Терехов. Про першу дружину майбутнього мера відомо не так багато: сім'я швидко розпалася.

Друге життя

1999 року розпочинається новий етап у житті Ігоря Терехова. Він вступає на службу до Харківської міськради — і одразу начальником. Він очолює управління з питань підприємництва. Цей період триватиме до 2006 року і буде дуже плідним як у справах, так і особистому житті.

2003 року Терехов одружується вдруге з Оленою Винник. Вона на рік старша за Терехова, родом з Кіровограда. Того ж року у пари народжується син Матвій, а ще через три роки — син Андрій. Згодом саме на Олену Винник, з якою Терехов розлучиться у 2014 році, буде записано усі сімейні активи, зокрема мережу тютюнових кіосків "Кісет", а також більшість медустанов мережі "Він Клінік". 

У цей час Ігор Терехов стає кандидатом наук. У 2006 році він закінчив Харківський регіональний інститут держуправління, а вже через рік захистив там дисертацію з держуправління.

Людина Авакова

Ще чиновником міськради, Ігор Терехов потрапляє в орбіту бізнесмена Арсена Авакова. Після Помаранчевої революції, яку Аваков підтримав, він одержує посаду голови Харківської облдержадміністрації і у 2007 році забирає Терехова з міськради до себе на роботу заступником. За списками "Нашої України" Терехов навіть балотується до Верховної Ради, але не проходить.

До кінця губернаторського терміну Аваков побив горщики з тодішнім секретарем міськради Геннадієм Кернесом, який спочатку підтримав Помаранчеву революцію, а потім перекинувся до синьо-блакитного табору. Як стверджував згодом Терехов, саме він став сполучною ланкою між двома колишніми друзями. І зрештою повністю перейшов на одну із сторін.

"Коли Авакова було звільнено з посади голови обласної державної адміністрації, а на його місце було призначено Добкіна, я відразу написав заяву про звільнення. Але з Кернесом продовжував спілкуватися. Він сказав: "Дивися, я, звичайно, зацікавлений, щоб ми працювали разом" "Я відповів: "Не знаю, треба подумати". Ми тоді поговорили з Аваковим, який сказав, що ніякої політичної складової немає", — розповідав він згодом виданню "Бабель".

Так з 2010 року Терехов став заступником міського голови Геннадія Кернеса (він тоді лише виграв вибори) з питань розвитку та життєдіяльності міста. Нині у міськраді такої посади немає.

На перший план

Період життя Ігоря Терехова у якості одного з кернесівських заступників не ознаменувався великими публічними подіями — на той час зіркою міськради був лише мер і нікого іншого на авансцену він не пускав.

Все змінилося після поранення Геннадія Кернеса у 2014 році. Решту року мер проводить у лікарнях Ізраїлю та Німеччини, але у 2015-му знову виграє вибори мера та призначає нового першого заступника — Ігоря Терехова. З цього року він все частіше замінює мера, що страждає від наслідків поранення, на різних офіційних заходах.

У 2016 році вперше починають ходити чутки, що Геннадій Кернес нібито готує собі наступника у особі Ігоря Терехова і під його виборчу кампанію починає будувати зоопарк. Справді, цю тему опікав та коментував лише Ігор Терехов. Але на вибори 2020 року Геннадій Кернес пішов сам і, здається, готовий був правити вічно, але втрутилася доля.

У цей період у житті Ігоря Терехова з'являється "найближча людина". Так у ефірі телеканалу Simon він назвав Ганну Кузнецову, депутатку Харківської облради, і сказав, що їх "пов'язують тривалі стосунки".

Замість Кернеса

Наприкінці серпня 2020 року Геннадій Кернес важко захворів, у вересні його госпіталізують до клініки "Шаріте" у Німеччині, звідки він уже не повернеться. Водночас, перебуваючи у дуже тяжкому стані, Кернес знову виграє вибори. Ніхто насправді вже не знає, чи був він при тямі, коли оголосили результати, і хто насправді використав його електронний підпис, щоб внести зміни до роботи міськради. Ігор Терехов отримав можливість обратися секретарем міськради за поданням мера та вести замість нього сесії.

Протягом усієї виборчої кампанії саме Терехов заявляв, що Кернес ось-ось повернеться до Харкова. Але про смерть мера повідомив не секретар ради, а друг Кернеса Павло Фукс. Так з 17 грудня Ігор Терехов залишився у Харкові за головного. За час, який минув від смерті Геннадія Кернеса і до призначення позачергових виборів навесні цього року, йому вдалося знайти консенсус між "Успішним Харковом", бізнесом та Офісом президента. Крім колишнього мера Михайла Добкіна, Терехов на виборах не мав жодного серйозного конкурента.

Про подальшу діяльність міського голови можна судити за його обіцянками продовжувати справу Кернеса.