НАБУ оголосило в розшук екснардепа, який програв вибори у Харкові

Олександра Грановського вважають організатором корупційної схеми.

Окрім Олександра Грановського, шукають інших учасників схеми. 

Колишнього народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" Олександра Грановського, якого вважають організатором корупційної схеми, розшукує Національне антикорупційне бюро України. Йдеться про справу із завдання шкоди на суму 93,3 мільйонів гривень "Одеському припортовому заводу" (99,57% належать державі).

Експарламентарю, чиє місце перебування наразі не встановлено, наприкінці жовтня повідомили про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 (організація зловживання службовим становищем за попередньою змовою) Кримінального кодексу України.

"Слідство встановило, що народний депутат України VIII скликання організував схему, за якою "Одеський припортовий завод" продавав мінеральні добрива наперед визначеній компанії за цінами, нижчими від ринкових. Надалі ця компанія перепродавала товар іноземним компаніям реального сектору економіки за конкурентними цінами. Однак фізично постачання забезпечував цим компаніям "ОПЗ". Схема діяла впродовж березня-грудня 2015 року, через неї "ОПЗ" недоотримав дохід у близько 93,3 млн грн, — розповіли у НАБУ.

У березні 2020 року слідство повідомило про підозру чотирьом учасникам схеми. А саме:

  • довіреній особі  екснардепа — ч. 5 ст. 27 ч.2. ст.28 ч. 2 ст. 364 КК України (посібництво у зловживанні службовим становищем за попередньою змовою);
  • заступнику директора АТ "Одеський припортовий завод" — ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем за попередньою змовою);
  • начальнику відділу АТ "Одеський припортовий завод" — ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України;
  • власнику компанії-нерезидента-учасниці корупційної схеми — ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Довірену особу екснардепа та власника компанії-учасниці схеми оголосили в розшук.

Як писав KHARKIV Today, проєкт підозри Олександру Грановському НАБУ підготувало ще на початку лютого. Грановського при Порошенкові називали "куратором президента в судах і прокуратурі". Він постійно зустрічався з суддями і прокурорами.

Нагадаємо, на парламентських виборах у 2019 році тоді ще нардеп Олександр Грановський знову балотувався до Верховної Ради по 169-му мажоритарному округу в Харкові, але програв вибори Олександру Куницькому, який йшов до парламенту від "Слуги Народу".