Харківський нардеп прогуляв усі "військові" засідання Верховної Ради

Дмитро Шенцев до війни нечасто відвідував парламент.

Майже два десятки народних депутатів регулярно пропускали засідання Верховної Ради під час повномасштабної війни Росії проти України.

В основному йдеться про представників колишньої фракції "Опозиційна платформа — За життя", позафракційних та екснардепів від "Слуги Народу". Частина цих депутатів має підозри у державній зраді. Дані голосування народних обранців у Верховній Раді, які є у відкритому доступі, проаналізував рух "Чесно", щоб виявити, яких парламентарів немає у парламенті під час повномасштабної агресії Росії проти України.

Під час пленарних засідань з 21 квітня до 22 травня у Верховній Раді відбулося 66 голосувань за законопроєкти загалом, і протягом усіх цих голосувань 17 нардепів були відсутні. Це Віктор Медведчук, Вадим Рабінович, Тарас Козак, Ренат Кузьмін, Євген Шевченко, Андрій Деркач, Олег Волошин, Наталія Королевська, Сергій Льовочкін, Олександр Пузанов, Юрій Солод, Олександр Пономарьов, Ігор Абрамович, Вадим Столар, Федір Христенко, Олексій Ковальов та Дмитро Шенцев (обраний за округом №176 у Харківській області, позафракційний).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада змінила бюджет: гроші підуть на армію та соцвиплати

"Майже всі відсутні нардепи — це колишні представники "ОПЗЖ", ці депутати формально та дистанційно задіяні у процесі перегрупування після розпуску фракції", — пояснили у русі "Чесно".

Частина з них спочатку написала заяви про вихід із фракції, а потім перейшла до групи "Платформа за життя та мир" (ПЗЖМ) Бойка — Льовочкіна. Інші залишки "ОПЗЖ" перейшли до групи "Відновлення України" Абрамовича — Столара. За інформацією ЗМІ, ці нардепи ще у середині лютого залишили Україну. Як повідомила "Українська правда", Столар 18 лютого вилетів рейсовим літаком Київ — Франкфурт (Німеччина), відтоді не повертався і зараз мешкає на узбережжі французької Рів'єри.

На засіданні Верховної Ради 15 березня повідомили про вихід Ігоря Абрамовича та Вадима Столара з фракції "ОПЗЖ", а на засіданні 22 травня поінформували про створення їхньої окремої депутатської групи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній член "ОПЗЖ" з Харкова очолив нову групу у парламенті

"Зазначимо, що у Харківській міськраді після розпуску фракції "ОПЗЖ" також було створено аналогічну групу "Відновлення України". За словами мера Харкова Ігоря Терехова, на ухвалення рішення про вихід та розпуск фракції "ОПЗЖ" у міськраді також вплинув нардеп-харків'янин Ігор Абрамович. Саме Абрамович, як розповів у інтерв'ю руху "Чесно" Ігор Терехов, зараз найбільше допомагає Харкову", — повідомили у русі "Чесно".

До списку прогульників знову потрапив парламентар з Харківської області Дмитро Шенцев. Раніше була інформація, що сім'я Шенцевих покинула Україну і виїхала до Молдови у той час, коли російська армія взяла у кільце близький до сім'ї Чугуїв.

На своїх сторінках у соцмережах Дмитро Шенцев публікує інформацію про допомогу його фонду жителям Чугуївського району. Чим і де парламентар займається особисто – невідомо.

На початку лютого було відомо, що мажоритарник Дмитро Шенцев пропустив понад 90% голосувань за півроку у Верховній Раді  За цей час відбулося 2000 голосувань.